eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megnyerték a rágalmazási pert az eltűnt Madeleine McCann szülei

Megnyerték a Portugáliában nyolc éve eltűnt brit kislány, Madeleine McCann szülei a nyomozás egykori vezetője ellen indított rágalmazási pert.

Egy lisszaboni bíróság 500 ezer euró (150 millió forint) kártérítést és 2010 óta számítva további 106 ezer euró kamatot ítélt meg a szülőknek, Kate és Gerry McCannnek, amiért Goncalo Amaral főfelügyelő 2008-ban megjelent, Az igazság a hazugságról című könyvében azt állította, hogy a gyermek valójában meghalt, holttestét pedig a szülők elrejtették.

Hétfőn hozott, de csak kedden közzétett határozatában a bíróság megtiltotta a könyv árusítását és utánnyomását és az annak alapján készült dokumentumfilmnek bármiféle újbóli bemutatását is.

A bíróság állásfoglalása szerint a nyomozó 2008-as nyugalomba vonulása után hivatásánál fogva köteles lett volna magának megtartani az üggyel kapcsolatos gondolatait, "és nem volt joga úgy tálalni vitatható véleményeket, mintha azok az igazság lennének".

Az ítélet ellen a szerző és kiadója még fellebbezhet.

A McCann család 1,2 millió eurós kártérítést követelt Amaraltól, amiért azzal vádolta őket, hogy közük van gyermekük halálához. A hat éve tartó perben a szülők azt próbálták bizonyítani, hogy a könyvben foglalt állítások hátráltatták gyermekük keresését.

A Leicestershire-ben élő McCann család 2007 májusában nyaralni utazott a portugál tengerpartra. Madeleine szülei, Kate és Gerry McCann a lakosztályuk közelében vacsoráztak barátaikkal, amikor a kislány - néhány nappal negyedik születésnapja előtt - eltűnt a szobából, ahol aludt.

A portugál hatóságok 2008-ban eredménytelenül zárták le a nyomozást. A vizsgálatot 2013-ban újraindították, de a kutatások nem hoztak semmiféle értékelhető új eredményt.

A szülőknek továbbra is meggyőződésük, hogy lányukat elrabolták, és életben van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×