eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Ki állítja meg a százmilliós kárt okozó fatolvajokat?

A fűtési szezonban egyre többen indulnak az erdőkbe fát lopni. Ha rajtakapják a tolvajokat, akkor a büntetés legkevesebb 30 ezer forint lehet, de az új törvény szigora miatt szabálysértési őrizetbe is vehetik őket. Csak a Pilisi Parkerdő Zrt. által felügyelt területen évente ezer-ezerötszáz köbméter fát vágnak ki ismeretlenek, nemcsak anyagi, hanem jelentős természeti kárt okozva.

Falopások országszerte naponta előfordulnak az állami és a magánerdőkben egyaránt - mondta el Lomniczi Gergely. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője közölte: idén november közepéig csak az állami erdőgazdálkodók, amelyek a magyar erdőterület felét, egymillió hektárt kezelik, 120 millió forint értékben tettek feljelentést emiatt. Ebben azonban nincs benne az a természeti kár, amit a fakivágásokkal, illetve az élőhely rongálásával okoznak.

A főváros térségében évente ezer-ezerötszáz köbméternyi fát tulajdonítanak el. Ennek jelentős része már kivágott faanyag, amit szabályosan, engedélyek birtokában termeltek ki mások. Ennél súlyosabb a kár, amikor a tolvaj maga vágja ki a fát, válogatás nélkül, fajra és korra tekintet nélkül pusztítja az erdőt - tájékoztatott a szóvivő.

Szerinte fontos lenne tudatosítani mindenkiben, hogy a falopás ugyanúgy bűncselekmény, mint bármi másnak az ellopása. Az állami erdőkben előforduló eseteknél ráadásul a közvagyont dézsmálják, amellyel az egész társadalmat károsítják meg - jegyezte meg.

A fatolvajlást az erdőgazdák elsősorban megelőzni igyekeznek. Egyrészt sorompóval zárják le az erdőből kivezető útvonalakat, illetve folyamatos jelenléttel próbálják meggátolni a bűnelkövetést - folytatta Lomniczi Gergely.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a falopás büntetési tétele a 30 ezer forintos szabálysértési bírságtól kezdődik. A szankció mértéke attól is függ, hogy milyen területe és mekkora tételben vittek el fát a tolvajok.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×