INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

kevin spacey

per

kártérítés

Kevin Spacey szeméremsértéssel és bántalmazással vádolt amerikai színész az ügyvédje, Alan Jackson (j) társaságában egy kerületi bíróságra érkezik vád alá helyezési eljárásra a Massachusetts állambeli Nantucketben 2019. január 7-én. Az Oscar-díjas színészt egy bostoni televíziós műsorvezetőnő jelentette fel azzal, hogy az akkor 18 éves fiának Spacey egy bárban alkoholt vett, majd megfogdosta őt.

Kevin Spacey fizethet a zaklatási botránya miatt

Infostart

A Kártyavár központi karakterét, Frank Underwoodot alakította a a színész, aki az őt ért vádak miatt az utolsó évadból ki is került.

Bántalmazással és szeméremsértéssel kapcsolatos eljárás indult még korábban a színésszel szemben: a népszerű sorozatot készítő stúdió most 31 millió dollár megfizetését várja Kevin Spacey-től azokért a károkért, amelyeket viselkedésével, illetve azzal okozott, hogy a sorozat hatodik évadát át kellett írni és le kellett rövidíteni miatta.

A Sky News azt írja, hogy a 62 éves Spacey a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon benyújtott dokumentum szerint megsértette a szerződésében foglalt, szakmai magatartásra vonatkozó követelményeket azzal, hogy bizonyos magatartásfajtát tanúsított a stáb több tagjával kapcsolatban mind az öt, részvételével készített évad forgatása alatt.

Hosszan tartott a vita

A népszerű sorozat készítése mögött álló MRC stúdió tizenháromról nyolc epizódra csökkentette a záró szezont annak érdekében, hogy időre be tudják fejezni a forgatást, valamint mert jelentősen át kellett íratniuk a forgatókönyvet is Spacey kirúgása miatt.

Ez több tízmillió dolláros veszteséget jelentett

számukra állításuk szerint.

A színész tagadja a személye ellen felhozott, szexuális bántalmazással kapcsolatos vádakat. A stúdió 2019 elején adta be kártérítési kérelmét, amellyel szemben ellenkeresetet indított, azzal érvelve, hogy szerződését rosszhiszeműen érvénytelenítette a stúdió. Ügyvédjei szerint nem is az ellene felhozott vádak játszották a legnagyobb szerepet a veszteségekben.

Tavaly született ítélet

A vita egészen egy 2020-as, nyolcnapos meghallgatásig tartott, amelyet titokban tartottak a nyilvánosság előtt. Az ott született ítélet is bizalmas, a bíró a stúdió követelésének adott helyt.

A Variety beszámolója szerint a petícióban ez áll:

"A döntőbíró megállapította, hogy Spacey magatartása az MRC-vel kötött színészi és executive produceri megállapodásainak lényeges megszegését jelentette, és hogy az MRC nem köteles a továbbiakban fizetni neki".

A döntőbíró szerint Spacey égbekiáltó szerződésszegései őt és cégeit tették felelőssé az MRC több tízmillió dolláros többletköltségeiért. A színész három másik bíró előtt fellebbezett, de azok is a stúdiónak adtak igazat, így hétfőn az ítélet véglegessé vált. A 31 millió dollárban a perköltségek - mintegy 1,2 millió dollár - és az egyéb költségek - 135 ezer dollár - is benne foglaltatnak.

Egy áldozat indított csak pert ellene

"Az MRC számára kiemelkedően fontos az alkalmazottaink, a készletek és a munkakörnyezet biztonsága, és ezért indultunk el az elszámoltathatóság érdekében" - kommentálta a döntést az MRC.

Többen is pert indítottak, azt állítva, hogy Spacey szexuálisan bántalmazta őket, de az egyetlen ellene indított büntetőeljárást - szeméremsértés és testi sértés vádját, amelyben azzal vádolták, hogy egy 18 éves férfit fogdosott - 2019-ben a massachusettsi ügyészek elutasították.

Nyitókép: MTI/AP/The Inquirer and Mirror/Nicole Harnishfeger
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018