eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Különleges szivárvány tartja lázban a természetkedvelőket

Különleges szivárvány tartja lázban a természetkedvelőket

A valaha észlelt legtartósabb szivárvány hivatalos Guinness-rekordjaként akarják elismertetni Tajvanon azt az égi jelenséget, amely két perc híján kilenc órán át volt látható november 30-án, csütörtökön a fővárosban, Tajpejben.

A Guinness-rekordok weboldala szerint

a szivárványok általában kevesebb mint egy óráig láthatók.

A tajpeji Kínai Kultúra Egyetemének légkörtudományi tanszéke a lakossághoz fordult annak érdekében, hogy dátumozott fotókkal és videofelvételekkel lehessen bizonyítani a szivárvány létezését reggel 6 óra 57 perc és délután 3 óra 55 perc között.

A legtöbb szivárvány kevesebb mint egy órán át látható, a legtartósabb szivárvány Guinness-rekordját pedig az angliai Wetherby tartja egy 1994-es hatórás égi tüneménnyel.

Az egyetem 36 ezer fényképet akar összegyűjteni a lakosságtól, hogy egy úgynevezett szivárványórát összeállítva "sziklaszilárdan" bizonyítani tudják a tünékeny rekordot a Guinness szigorú ellenőreinek.

Az egyetem maga 540 fényképet készített a szokatlan időtartamú égi jelenségről, azért nem többet, mert sokáig sejteni sem lehetett, hogy rekordhosszú eseményről lesz szó.

Csou Kun-hszuan, a légkörtudományi tanszék professzora szerint mindenképp érdemes a lehető legaprólékosabban dokumentálni a november 30-i szivárványt, mert ez egy eddig kevéssé kutatott "tudományág" Tajvanon.

Egy ilyen nagy időtartamú szivárvány észlelésének esélye kisebb, mint az, hogy valakit kétszer egymás után villámcsapás érjen

- mondta a professzor a CNA tajvani hírügynökségnek.

Csou Kun-hszuan a szivárványok városaként szeretné a világ elé tárni Tajpejt, mert - mint mondta - az éghajlati és a terepviszonyok is ideálisak a szivárványképződéshez az egyetemnek a hegyek szabdalta Jangmingsan körzetben lévő kampusza körül.

Míg Izland az északi fény országa, úgy Tajvan a szivárványok szigete lehetne - véli a tudós.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×