eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elképesztő magyar droglabort számoltak fel

Ipari körülmények között, ipari mennyiségben állított elő kábítószert több magyar és ukrán férfi Felsődobszán, ellenük jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Martossy György főügyészhelyettes tájékoztatása szerint a vádlottak ipari mennyiségben szereztek be mákszalmát, amelyből "cola" fantázianevű kábítószer gyártásába kezdtek.

A fő szervező magyar férfi és ukrán társa a kábítószer előállítására Felsődobszán nézett ki egy üresen álló raktárépületet. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant. Ezt követően több embert bevontak az előkészületekbe, a gyártásba. Egyiküktől - akinek a cége legálisan kereskedik mákszalmával, amely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül - beszereztek négy tonna növényi anyagot.

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével, az ebből kivonható hatóanyag a morfium, amely szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható - ismertette a szóvivő.

Martossy György hozzátette: a két férfi társai segítségével beszerezte a gyártáshoz szükséges eszközöket, betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

A gyártást 2016 májusában kezdték meg, ahhoz szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták azt, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár kaptak.

A gyártás egy hónapon keresztül tartott, akkor a rendőrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokú kábítószert foglaltak le, annak mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilogramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom.

A férfiakat őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.

Az ügyészség a kilenc vádlottra fegyházbüntetés kiszabását és vagyonelkobzást indítványozott - közölte a főügyészhelyettes.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×