eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Árverésen a varázslatos élénk kék gyémánt

Hozzávetőleg 45 millió frankos (12,76 milliárd forintos) összegért, de akár ennél is magasabb, rekordot jelentő áron kelhet el a Christie's májusi genfi ékszerárverésén az eddig aukcióra bocsátott legnagyobb "élénk fantázia kék" gyémánt, a 14,62 karátos Oppenheimer Blue.

A smaragdcsiszolású drágakő több mint 280 másik tétellel kerül kalapács alá a május 18-i aukción. "Nagyon valószínű, hogy világrekordot fog dönteni" - mondta hétfőn Londonban David Warren, a Christie's ékszer részlegének egyik vezetője.

Az Oppenheimer Blue a drágakő korábbi tulajdonosáról, "egy rendkívüli szakértőről", Sir Philip Oppenheimerről kapta a nevét.

Az Oppenheimer család generációk óta vezető szerepet tölt be a gyémántiparban, és Sir Philip bármelyik gyémántot megszerezhette volna, de ő ezt választotta tökéletes árnyalata, hibátlan arányai és lenyűgöző formája miatt - írta honlapján az aukciósház, amely emlékeztetett arra, hogy az Oppenheimer Blue csak a legutóbbi az általuk licitre bocsátott történelmi jelentőségű kék gyémántok sorában. 1983-ban ők árverezték el Marie Antoinette egyik gyémántgyűrűjét, 1984-ben a csaknem 50 karátos "fantázia kék" Teresenko-gyémántot, 1995-ben a szív alakú, 13,78 karátos, "mély fantázia kék" Begum Blue, 2008-ban pedig az ugyancsak "mély fantázia kék", 30 karát feletti Wittelsbach Blue (azóta Wittelsbach-Graff-)gyémántot.

"Az Oppenheimer Blue-t csak úgy lehet jellemezni, hogy az egyik legritkább drágakő a világon. A drágakövek drágaköve" - írta a ház.

A jelenlegi aukciós rekordot a Blue Moon nevű gyémánt tartja, amelyet tavaly novemberben csaknem 50 millió svájci frankért vásárolt meg Joseph Lau hongkongi üzletember a kislányának, aki után a 12,03 karátos drágakő új nevet kapott: ma már Blue Moon of Josephine-nek hívják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×