INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A brit képhamisító képtelen állításai Leonardo egyik képéről

InfoRádió / MTI
Nagy-Britannia leghírhedtebb műtárgyhamisítója azt állítja, hogy ő rajzolta az 1980-as években azt a női arcképet, amelyet Leonardo da Vincinek tulajdonítanak, és a rajz nem a milánói herceg lányát, hanem egy boltoni áruházi pénztárost ábrázol.

A La Bella Principessa című portrét Leonardo da Vincinek tulajdonítják, a reneszánsz festő a 15. században készítette egy fiatal, fonott hajú hölgyről, aki állítólag Ludovico Sforza milánói herceg fiatalon elhunyt lánya volt.

Shaun Greenhalgh brit képhamisító, aki öt évet ült börtönben műtárgyhamisításért, A Forger Tale (Egy hamisító története) című könyvében arról ír, hogy ő készítette a rajzot egy kolleganőjéről az angliai Boltonban 1987-ban, amikor egy szupermarketben dolgozott - adta hírül a The Sunday Times brit lap.

"Én rajzoltam 1987-ben, amikor a Co-op-nál dolgoztam, a modell egy Sally nevű hölgy volt, aki pénztárosként dolgozott."

A kép eredete körül többször lángolt fel vita a múltban. Amikor 1998-ban először dokumentálták, a művészettörténészek megkérdőjelezték azt, hogy Leonardo műve lenne, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy valamikor a 19. században készülhetett. Amikor tulajdonosa eladta a Christie's aukcióján, csupán 21 800 fontot kapott érte.

2008-ban azonban szakértők mégis arra a következtetésre jutottak, hogy a portré valóban Leonardo da Vinci műve. A rajz azóta Olaszországba került, értékét mintegy 150 millió euróra tartják.

Greenhalgh épp abban az időben került börtönbe műtárgyhamisításokért, amelyek között volt ókori egyiptomi szobor másolata is.

A címlapról ajánljuk