eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A brit képhamisító képtelen állításai Leonardo egyik képéről

Nagy-Britannia leghírhedtebb műtárgyhamisítója azt állítja, hogy ő rajzolta az 1980-as években azt a női arcképet, amelyet Leonardo da Vincinek tulajdonítanak, és a rajz nem a milánói herceg lányát, hanem egy boltoni áruházi pénztárost ábrázol.

A La Bella Principessa című portrét Leonardo da Vincinek tulajdonítják, a reneszánsz festő a 15. században készítette egy fiatal, fonott hajú hölgyről, aki állítólag Ludovico Sforza milánói herceg fiatalon elhunyt lánya volt.

Shaun Greenhalgh brit képhamisító, aki öt évet ült börtönben műtárgyhamisításért, A Forger Tale (Egy hamisító története) című könyvében arról ír, hogy ő készítette a rajzot egy kolleganőjéről az angliai Boltonban 1987-ban, amikor egy szupermarketben dolgozott - adta hírül a The Sunday Times brit lap.

"Én rajzoltam 1987-ben, amikor a Co-op-nál dolgoztam, a modell egy Sally nevű hölgy volt, aki pénztárosként dolgozott."

A kép eredete körül többször lángolt fel vita a múltban. Amikor 1998-ban először dokumentálták, a művészettörténészek megkérdőjelezték azt, hogy Leonardo műve lenne, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy valamikor a 19. században készülhetett. Amikor tulajdonosa eladta a Christie's aukcióján, csupán 21 800 fontot kapott érte.

2008-ban azonban szakértők mégis arra a következtetésre jutottak, hogy a portré valóban Leonardo da Vinci műve. A rajz azóta Olaszországba került, értékét mintegy 150 millió euróra tartják.

Greenhalgh épp abban az időben került börtönbe műtárgyhamisításokért, amelyek között volt ókori egyiptomi szobor másolata is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×