INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Brit katonák mentették ki egy luxus óceánjáró utasait, miután tűz ütött ki a gépházban

InfoRádió / MTI
Brit katonák mentették ki a Le Boréal francia luxus óceánjáró 347 utasát és a személyzetet, miután tűz ütött ki a gépházban és a hajó kormányozhatatlanná vált a Falkland-szigetek keleti partjainál - közölte a brit hadsereg.

A gyors beavatkozás "akadályozta meg, hogy tragédia történjen" - mondta el Michael Fallon brit védelmi miniszter. A rendkívül nehéz mentési művelet több mint öt órán át tartott - adta hírül a brit katonai tévécsatorna, a Forces TV.

A Falkland-szigetek brit felségterület az Atlanti-óceán déli részén, Argentína partjaitól mintegy 400 kilométerre keletre.

A helyi idő szerint csütörtökön véget ért mentőakcióban a közlések szerint négy katonai helikopter, két repülőgép és egy őrnaszád vett részt. A térségben tomboló erős szél közben azzal fenyegetett, hogy a manőverezésre képtelen, 142 méter hosszú "megajacht" zátonyra fut.

A gépháztűz észlelése után a kapitány elrendelte a hajó kiürítését. Az utasok közül sokakat a Le Boréal segítségére siető helikopterek vettek fel a fedélzetről, mintegy kétszázan azonban órákon át a tengeren hánykolódó mentőtutajokban vártak a sorsukra - jelentette a Falkland Islands News Network.

A kimentett utasokat - akik a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között fekvő Dél-Georgia szigetére tartottak volna - a falklandi Mount Pleasant katonai támaszpontjára szállították.

A címlapról ajánljuk