INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rekordot állítottak fel a "gyémántos" szabadeső ejtőernyősök

InfoRádió / MTI
Rekordot állított be 61 szárnyas ruhás szabadeső ejtőernyős, akik gyémántalakzatot vettek fel Kalifornia fölött egymásba kapaszkodva, mielőtt ejtőernyőjüket kinyitva földet értek volna.

A szárnyas ruhás szabadeső ejtőernyős (wingsuit skydiver) csoport a hétvégén hajtotta végre az ugrást Los Angelestől délkeletre, Skydive Perrisnél - közölte kedden a csoportos ugrás szervezője, Taya Weiss. A korábbi rekordot júniusban 42 ugró állította fel.

Weiss elmondta, hogy az új csúcsot a sportág rekordjait és más, repüléssel kapcsolatos rekordokat jegyző nemzetközi szervezet, a Federation Aeronautique Internationale hitelesítette.

A világ több tájáról érkezett 61 résztvevő három gépből ugrott ki 4100 méter magasságban, létrehozták a gyémántalakzatot, majd 1600 méter magasságban váltak szét. Az ugrók speciális, szárnyas ruhát viseltek, amely lehetővé teszi a vízszintes siklást és lassítja a zuhanást.

Júliusban 164 csoportos szabadeső ejtőernyős Illinois államban lett rekorder: zuhanás közben óránként majdnem 380 kilométeres sebességet elérve az eddigi legnagyobb függőleges formációt alkották.

A címlapról ajánljuk