eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hadat üzentek a patkányoknak New Yorkban

Hadat üzent New York városa a patkányoknak, miután idén minden eddiginél több alkalommal riasztották a hatóságokat a kellemetlen rágcsálók miatt.

Október közepéig több mint 24 ezer panasz érkezett a hatóságokhoz a parkokban, metróalagutakban, csatornákban tanyázó patkányokra, holott a tavalyi 20 ezer bejelentés is már szokatlanul sok volt.

Az önkormányzat közegészségügyi hivatala 400 ezer dollárról 2,9 millió dollárra növelte a patkányvész elleni küzdelem költségvetését, egyúttal kilencről 50 főre emelték a rágcsálóirtással foglalkozó szakemberek számát.

A mind az öt kerületben megindított patkányellenes hadjárathoz egy kísérleti programból merítenek ihletet, amellyel helyenként 80-90 százalékkal sikerült csökkenteni a kártevők számát.

A patkányok New Yorkban "intézménnyé" váltak, de olyanná, amelytől boldogan megszabadulnánk - jelentette ki Bill de Blasio főpolgármester.

A patkányprobléma mindig is hozzátartozott az amerikai nagyvároshoz, már a gyarmatosítás idején, a 17. században is sokat panaszkodtak a rágcsálókra.

A közhiedelem úgy tartja, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városában ugyanannyi patkány él, mint ember (8,4 millió), ám a Columbia Egyetem egy kutatója, Jonathan Auerbach tavaly októberben mindössze kétmillióra becsülte a rágcsálók számát New York Cityben.

A patkányokra vonatkozó panaszok száma idén nem okvetlenül az állatok elszaporodása miatt nőtt meg, talán inkább azért, mert februárban bevezettek egy új okostelefonos alkalmazást, amely megkönnyítette a bejelentéseket.

Mindenesetre a múlt hónapban New Yorkban az internet sztárja egy városi patkány lett, amely egy hatalmas szelet pizzát vonszol magával lefelé egy lépcsőn. A videót egy hónap alatt nyolcmilliószor töltötték le.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×