INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hadat üzentek a patkányoknak New Yorkban

InfoRádió / MTI
Hadat üzent New York városa a patkányoknak, miután idén minden eddiginél több alkalommal riasztották a hatóságokat a kellemetlen rágcsálók miatt.

Október közepéig több mint 24 ezer panasz érkezett a hatóságokhoz a parkokban, metróalagutakban, csatornákban tanyázó patkányokra, holott a tavalyi 20 ezer bejelentés is már szokatlanul sok volt.

Az önkormányzat közegészségügyi hivatala 400 ezer dollárról 2,9 millió dollárra növelte a patkányvész elleni küzdelem költségvetését, egyúttal kilencről 50 főre emelték a rágcsálóirtással foglalkozó szakemberek számát.

A mind az öt kerületben megindított patkányellenes hadjárathoz egy kísérleti programból merítenek ihletet, amellyel helyenként 80-90 százalékkal sikerült csökkenteni a kártevők számát.

A patkányok New Yorkban "intézménnyé" váltak, de olyanná, amelytől boldogan megszabadulnánk - jelentette ki Bill de Blasio főpolgármester.

A patkányprobléma mindig is hozzátartozott az amerikai nagyvároshoz, már a gyarmatosítás idején, a 17. században is sokat panaszkodtak a rágcsálókra.

A közhiedelem úgy tartja, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városában ugyanannyi patkány él, mint ember (8,4 millió), ám a Columbia Egyetem egy kutatója, Jonathan Auerbach tavaly októberben mindössze kétmillióra becsülte a rágcsálók számát New York Cityben.

A patkányokra vonatkozó panaszok száma idén nem okvetlenül az állatok elszaporodása miatt nőtt meg, talán inkább azért, mert februárban bevezettek egy új okostelefonos alkalmazást, amely megkönnyítette a bejelentéseket.

Mindenesetre a múlt hónapban New Yorkban az internet sztárja egy városi patkány lett, amely egy hatalmas szelet pizzát vonszol magával lefelé egy lépcsőn. A videót egy hónap alatt nyolcmilliószor töltötték le.

A címlapról ajánljuk