eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Nem énekelhetnek sátáni malmokról a katedrálisban

Nem hangozhat fel többé az egyik londoni katedrálisban a britek egyik legkedvesebb, Jeruzsálem című egyházi éneke. Colin Slee esperes szerint a himnusz, amely Gordon Brown brit miniszterelnök kedvenc dala, nem szolgálja Isten dicsőségét, és túlságosan nacionalista.

Miséken, esküvőkön és megemlékezéseken sem énekelhetik a hívek a londoni Southwark-katedrálisban a Jeruzsálem című himnuszt - döntött Colin Slee, Southwark esperese.

Az egyházmegye szóvivője elmondta: az esperesnek joga van ahhoz, hogy eldöntse, milyen dalok, szövegek hangozhatnak el a liturgia során a katedrálisban. Mivel Colin Slee úgy véli, hogy a Jeruzsálem nem szolgálja Isten dicsőségét, azt nem énekelheti többé a gyülekezet.

A Jeruzsálem William Blake alkotása, egyik leghíresebb műve, a Milton előszava. A szövegre Sir Charles Hubert Hastings Parry írt zenét.

A szöveg alapja valószínűleg egy legenda, amely szerint Jézus Angliában járt, meglátogatta Glastonbury városát, ahol megalapította a második Jeruzsálemet. A keresztények később többféleképpen magyarázták a verset; vannak, akik szerint Jeruzsálem valójában a mennyország metaforája.

Mások szerint a versből az olvasható ki, hogy Jézus Angliában "sötét, sátáni malmok" között hozta létre a mennyországot. Az idézet a mű első versszakából való, amelyről sokan úgy gondolják, hogy az ipari forradalomra utal.

Nem Colin Slee az első, aki templomában betiltja a Jeruzsálemet: a vers más papok szerint sem elég keresztény. 2001-ben egy manchesteri esküvő résztvevői nem énekelhették el a himnuszt, mert az - a lelkész szerint - túl nacionalista.

Korábban, a westminsteri St. Margaret-templomban azért nem énekelhették a dalt - amely a 2000-es labdarúgó Európa-bajnokság idején az angol válogatott hivatalos himnusza volt -, mert diszkriminációt véltek benne felfedezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×