eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A Kennedy-gyilkosság titkai: az összeesküvés-elméletek

A napokban ismét John F. Kennedy amerikai elnök máig tisztázatlan körülmények közötti meggyilkolásával foglalkoztak a lapok, miután furcsa, a merénylettel foglalkozó iratokra bukkantak a néhai dallasi kerületi ügyész irodájában. De ki ölhette meg 1963. november 22-én az Egyesült Államok 35. elnökét? Íme, a legnépszerűbb összeesküvés-elméletek!

Furcsa iratokra bukkantak a napokban a néhai dallasi kerületi ügyész irodájában, melyek között volt egy beszélgetés leirata is: állítólag annak a párbeszédnek a szövege, amely Jack Ruby és Lee Harvey Oswald között zajlott le az előbbi éjszakai klubjában 1963. október 4-én, nem egészen két hónappal az elnök meggyilkolása előtt.

Eszerint a két férfi szövetkezett John F. Kennedy ellen, mert a maffia meg akart szabadulni testvérétől, a főállamügyészi posztot betöltő Robert Kennedytől. A jelenlegi ügyész asszisztense szerint az iratok egy soha le nem forgatott mozifilmhez készültek.

"Még meg tudom csinálni, csak a puskám kell, meg egy magas épület; de időbe telik, talán hat hónapba is, mire megtalálom a megfelelő helyet. Addig meg kell némi pénz, amiből megélhetek a tervezés ideje alatt" - mondta állítólag Lee Harvey Oswald.

"Ez nevetséges"

A dallasi, John F. Kennedy életét bemutató Six Floor Museum kurátora szerint az iratok nem valódiak. Gary Mack elmondta: bizonyítható, hogy Oswald Irvingben volt 1963. október 4-én, a feleségével.

A kurátor szerint Henry Wade azért nem használta fel az iratokat, mert azt gondolta, hogy értéktelenek. "Talán azért tartotta meg, mert azt gondolta, hogy viccesek. Ez nevetséges. Olyan, mint egy rossz B-kategóriás film" - tette hozzá Gary Mack.

Terri Moore, a jelenlegi kerületi ügyész vezető asszisztense szerint a leirat egy film forgatókönyvéhez készült, amelyen Henry Wade dolgozott. Azt, hogy egy ilyen film - a Visszaszámlálás Dallasban - készülőben volt, a férfi levelezése bizonyítja.

Összeesküvés-elméletek

A most megtalált iratok tehát aligha visznek közelebb a Kennedy-gyilkosság rejtélyének megoldásához, de azért érdemes röviden áttekinteni a legnépszerűbb összeesküvés-elméleteket.

A kubaiak tették: John F. Kennedyt az Egyesült Államokban élő jobboldali kubai menekültek gyilkolták meg, mert úgy érezték, hogy cserbenhagyta őket, amikor nem engedte meg, hogy az amerikai csapatok részt vegyenek a Disznó-öbölbeli 1961-es (sikertelen) invázióban.

A KGB volt: A gyilkosságot elkövető Lee Harvey Oswald két évig élt a Szovjetunióban, a titkosszolgálat egyik ezredesének unokahúgát vette feleségül, majd a hidegháború legkiélezettebb időszakában visszatért az Egyesült Államokba, hogy meggyilkolja az elnököt.

Az amerikai kormány szervezte: A gyilkosság mögött a CIA egyik szárnya állt, amely kubai emigránsokat és a maffiához köthető személyeket bérelt fel. A titkosszolgálatot ugyanis felettébb bosszantotta a sikertelen kubai invázió, amiért részben John F. Kennedyt okolták. E verzió szerint nem Lee Harvey Oswald gyilkolta meg az elnököt és a férfit lelövő Jack Ruby is csak csalétek volt, az igazi gyilkosokat meggyilkolták és Mexikóban temették el.

A maffia a bűnös: Lee Harvey Oswaldot a maffia bízta meg az elnök megölésével, majd a szervezett bűnözéshez kapcsolódó Jack Rubyt utasították a gyilkos elhallgattatására. Az egyik elmélet szerint valójában nem is Lee Harvey Oswald, hanem egy profi bérgyilkos húzta meg a ravaszt. Ezt az elméletet alátámaszthatja, hogy az elnök (és fivére, az igazságügy-miniszter Robert) alaposan magára haragította a szervezett alvilágot, amikor harcot indított ellene.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×