eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Egy város, ahol minden nő kivillantotta

A nagy viking település, Birka hölgyei a IX-X. században sokkal ledérebben és színesebben öltözködtek, mint ahogyan ezt korábban feltételezték. Ez a szokás csak akkor változott meg, amikor egy évszázaddal később megjelentek a keresztény hittérítők.

Az általánosan elfogadott nézetek szerint a viking hölgyek hosszú ruhákat viseltek. A négyszögletes gyapjú anyagdarabokat csatokkal és övvel fogtak össze. A jellegzetes díszt, a kör alakú kapcsokat, amilyenre számos viking sírban bukkantak, a közhiedelem szerint a hölgyek kulcscsontjuk magasságában viselték.

Az 1800-as évektől végzett feltárások leletei ugyan arra engedtek következtetni, hogy ez a feltételezés nem helyénvaló, hiszen a kapcsok mindkét oldalon nem a kulcscsont, hanem pontosan a mellbimbó magasságában helyezkedtek el. A prűd régészek azonban inkább a hiedelmeknek, mintsem saját szeműknek hittek, s azzal magyarázták az elmélet és a gyakorlat közötti eltérést, hogy a test bomlásával a kapcsok lecsúsztak.

Annika Larsson svéd régész elméletét legújabb leletekre alapozza, amelyek két ősi orosz városban, Pszkovban és Novgorodban kerültek napvilágra. A két település az ősi kereskedelmi útvonalak mellett helyezkedik el, amelyek mentén a vikingek, vagy más néven varégek eljutottak keletre.

Az oroszországi leletek sokkal többet elárulnak viking női viseletről, mint azok az aprócska szövetdarabok, amelyek a mai Stockholmtól 30 kilométernyire nyugatra fekvő egykori Birka
ásatásain előkerültek.

"Az a része a ruházatnak, amelyről korábban úgy hittünk, hogy az elejét képezi a viseletnek, e célra túlontúl széles, inkább uszály lehetett" - vélekedik az orosz leletek alapján Annika Larsson.

A svéd régész elmélete szerint a divatos viking hölgyek viselete elől nyitott volt. Hátul az öltözéket hosszú uszály ékesítette, amelyet egy olyasfajta aranyozott bronzdísszel erősítettek a ruhához, amilyenre Uppsala megyében bukkantak. Annika Larsson érzései szerint a pogány divat bizonyos aspektusai igencsak zavarbaejtőek lehettek a keresztény misszionáriusok számára.

"El lehet képzelni, hogy az egyház képviselőiből milyen rosszallást válthatott ki egy olyan ruházat, amely kihangsúlyozza a kebleket, s láthatóvá teszi az alatta lévő lenvászon alsóinget. Nem kizárt, hogy ezt az öltözéket pogány rítusokkal hozhatták összefüggésbe, s ezért betiltották" - tételezi fel Annika Larsson.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×