eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyújtogatnak és szexuális erőszakot követnek el a tízéves bűnözők

Háromezer bűncselekményt követtek el tavaly Nagy-Britanniában tíz évesnél fiatalabb gyerekek - akiket a koruk miatt nem lehet megbüntetni. Vannak közöttük olyanok is, akik szexuális erőszakot követtek el.

Tavaly 1300 esetben vádoltak gyújtogatással, illetve vandalizmussal 60-nál több alkalommal pedig szexuális erőszakkal 10 évesnél fiatalabb gyereket Angliában és Wales-ben. A 9 éves, vagy annál fiatalabb gyerek az angol és a walesi törvények szerint nem büntethető, bár a tettest a rendőrség nyilvántartásba veszi.

A bűnügyeknek csak az elenyésző részét követik el tíz évesnél fiatalabbak, hiszen tavaly összesen 5,5 millió bűncselekményt követtek el a belügyminisztérium adatai szerint - és emellett a háromezer eltörpül.

A brutalitás azonban nem. Lawrence Lee, a kétéves James Bulger 1993-as meggyilkolásának egyik tettese, az akkor tízéves Jon Venables ügyvédje éppen ezért úgy véli: a büntethetőség korhatárának leszállítása fontos üzenet lenne a fiatal bűnelkövetők számára.

"Védőügyvédként azt mondanám, hogy ez nem jó ötlet. Állampolgárként viszont meggyőződésem, hogy létfontosságú leszállítani a büntethetőség korhatárát kilenc vagy nyolc éves korra" - vélekedett.

A Children Society nevű jótékonysági szervezet vezetője, Bob Reitemeier nem ért vele egyet; ő amellett kardoskodik, hogy emeljék fel a büntethetőség korhatárát 14 évre. "Az emberek 18 éves korukban kapják meg a szavazójogot, 16 éves koruktól folytathatnak legálisan szexuális viszonyt - ehhez képest tíz éves koruktól már most is büntethetőek" - érvelt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×