eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elrettentő képekkel küzdenek a leszokásért - nézze meg Ön is!

Halottasházi tepsin fekvő hulla, növekvő tumor, beteg tüdő - ilyen képek kerülhetnek hamarosan a Nagy-Britanniában forgalmazott cigarettás dobozokra. A sokkoló képek remélhetőleg elveszik a dohányosok kedvét attól, hogy rágyújtsanak.

A képeket írott figyelmeztetések is kísérik majd - ilyenek olvashatók a Magyarországon árult dohánytermékek csomagolásán is.

Az egyik szerint a dohányzás csökkenti a termékenységet. A szöveg a tervek szerint egy üres babakocsi mellett álló nőt ábrázol majd.

"A dohányzás impotenciát okozhat" feliratot egy kókadtan lógó cigaretta képe kíséri majd az erekciós zavarokra utalva.

A képeket és a szövegeket az év végétől kötelező lesz rányomtatni a cigarettás dobozokra, 2008-tól pedig más dohánytermékek csomagolására is.

Az írott figyelmeztetések és a képek a dobozok elejének 30, hátuljának 40 százalékát borítják majd, és fekete csíkkal kerítik körbe azokat.

Az efféle figyelemfelhívó képek először Kanadában jelentek meg a dohánytermékek csomagolásain még 2000-ben, azóta már Szingapúrban és Brazíliában is használják őket.

A kanadai egészségügyi minisztérium felmérése szerint a kampány sikeres: a felnőttek 70, a fiatalok 90 százaléka gondolja úgy, hogy ez hatékony módszer a dohányzás káros hatásainak bemutatására.

A dobozokon nemcsak negatív, hanem pozitív üzenetek is megjelennek majd, olyanok, mint "a dohányzásról való leszokás csökkenti a halálos szív- és tüdőbetegségek kialakulásának veszélyét".

A cigarettás dobozokra kerülő képek bemutatják, milyen súlyosan képes károsítani az egészséget a dohányzás, és kétségtelen, hogy arra buzdítja az embereket, hogy hagyjanak fel vele, mert jelentősen csökkenet a rájuk leselkedő betegségek kialakulásának esélyét - mondta a brit egészségügyi szervezet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×