eur:
394.1
usd:
354.24
bux:
72845.72
2024. szeptember 18. szerda Diána

Jövő nyártól lőttek a nyomtatott repülőjegyeknek

Jövő nyártól már nem lesz papírra nyomtatott repülőjegy, erről egyeztek meg a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) tagjai. Az elektronikus jegyek veszik át a helyüket, amelyek, amellett, hogy olcsóbbak, még környezetbarátak is.

Brit becslések szerint az elektronikus jegyek, amelyeket 2008. június elsejétől vezetnek be immár világszerte, körülbelül kétezer forinttal lesznek olcsóbbak, mint a papírra nyomtatottak.

Az átállásról a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az IATA tagjai döntöttek. A szervezet 240 légitársaságot tömörít, ezek biztosítják a menetrendszerinti járatok 94 százalékát.

A szövetség három évvel ezelőtt kezdett az e-jegyekért kampányolni, az akciónak pedig meglett az eredménye: mára tíz utasból nyolc nyomtatott tikett nélkül repül.

Vannak olyan légitársaságok - főleg a fapados cégek -, amelyek nem tagjai a szervezetnek, mégis, rég felismerték, hogy felesleges a papírjeggyel bajlódni. Számítógépes rendszereikben tartják nyilván utasaikat, akiknek csupán egy személyüket igazoló iratot kell felmutatniuk a repülőtéren, hogy megkapják a beszállókártyájukat.

"Ennek nemcsak az a lényege, hogy kevesebb papírt használunk el, hanem az is, hogy spórolunk a postaköltségeken, és az emberek fizetésén, akik ezt a munkát végeznék" - magyarázta az e-jegy előnyeit az easyJet szóvivője.

Az elektronikus nyilvántartásnak előnye az is, hogy az utasok nem tudják elveszíteni a jegyüket, és ellopni sem tudják tőlük azt, ezenkívül könnyebben változtathatnak útitervükön is.

Az IATA főigazgatója, Giovanni Bisignani szerint a váltás miatt évente akár 50 ezer fa is megmenekülhet a kivágástól.

A légitársaságok ott faragnak költségeikből, ahol tudnak, sok helyen például kivonták a forgalomból a mágnescsíkos beszállókártyákat is, és egyes cégeknél még plusz költséget is felszámolnak az utasoknak, ha nem elektronikus úton foglalják a jegyeiket, hanem a megszokott módon.

A légi szövetség szerint az új módszer széleskörű bevezetésével együtt járó technológiai problémák is hamar megoldódnak majd, bár biztosan lesz sok olyan isten háta mögötti repülőtér, ahol nem rendelkeznek az átálláshoz szükséges eszközökkel.

A világon egyébként minden bizonnyal Kína lesz az első ország, amely bevezeti a papírra nyomtatott jegy nélküli légi utazást: teljesen elektronikus jegykezelő rendszerüket az év végén vezetik be.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Nyugati elemzők szerint elérhette az egymillió főt az orosz-ukrán háború veszteségrátája (sebesültek és halottak összesen). Az orosz csapatok a Donbaszban és Kurszkban is ellentámadásba lendültek, ráadásul továbbra sem született döntés arról, hogy Kijev bevetheti-e a közepes és nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén, miközben Moszkva folyamatosan bombázza az országot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×