eur:
394.57
usd:
354.86
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Tűz pusztít a Hortobágyon

Tűz pusztít a Hortobágyon, Nádudvar közelében, a tűzoltók a legmagasabb veszélyességi fokozat mellett dolgoznak a Hajdú-Bihar megyei helyszínen szerda este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mintegy kétszáz hektáron égnek a legelők, a nádasos és a zsombékos területek, a tűz már elérte a Hortobágyi Nemzeti Park területét - mondta el Dobson Tibor.

A tűzoltóság az 5-ös, legmagasabb riasztási fokozat mellett vonultak ki; 15 tanyáról már kimentették az embereket és a háziállatokat.

Nádudvar közelében jelenleg 16 gépjárművel mintegy 70 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, "nehéz és elhúzódó" oltásra kell számítani - tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

Este nyolc órára körülhatárolták a tűzoltók a tüzet, amely összesen 800 hektárt érint a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén - közölte Kerek László, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Tájékoztatása szerint az égő sás, nádas és gyep körülhatárolásán, oltásán, majd "lefeketítésén" szolnoki és Békés megyei tűzoltók is dolgoznak, és valószínűleg hajnalig maradnak a helyszínen.

A térségben 18-20 hodály, gazdasági épület van, amelyekből kimenekítették az állatokat. Embereket nem kellett menteni, személyi sérülés nem történt - tette hozzá Kerek László.

Sándor István, a HNP igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a tűz nem okoz maradandó károkat a pusztai életközösségben. Emlékeztetett rá, hogy legutóbb 2002-ben volt hasonló nagyságú tűz a Hortobágyon.

Azt is elmondta, hogy eddigi információik szerint egy mezőgazdasági gép gyulladt ki, arról terjedt át a tűz a pusztára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×