eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Sűrűsödik a homály a milliárdos kém rejtélyes halála körül

Újabb talánnyal találták szemben magukat azok a rendőrök, akik az izraeli kémnek tartott egyiptomi milliárdos rejtélyes halála ügyében nyomoznak. Kiderült, hogy Ashraf Marwan halála napján eltűnt a milliárdos életrajzának egyetlen meglévő példánya.

Ashraf Marwan elmékiratai olyan titkokat tartalmazhattak, amelyeknek a nyilvánosságra kerülését mindenképpen meg akarta valaki akadályozni. Legalábbis ez valószínűsíthető, miután kiderült: az életrajznak egyetlen példánya volt csak, az pedig eltűnt azon a napon, amikor a rejtélyes egyiptomi kiesett az ablakon, és halálra zúzta magát.

Az emlékiratokról a milliárdos fia beszélt, akinek - a család többi tagjával együtt - az a meggyőződése, hogy a férfit meggyilkolták. Feltételezése erősíti azt a gyanút, hogy nem Alekszandr Litvinyenko volt az egyetlen egykori kém, akit tavaly Nagy-Britanniában megöltek.

A 62 éves Marwan üzletember volt - és a néhai Nasszer egyiptomi elnök veje. A férfi június 27-én, délután egy órakor halt meg. Halála után ismét beszédtéma lett az 1973-as jom kippuri háború idején végzett tevékenysége; többen állítják ugyanis, hogy a férfi az izraelieknek kémkedett. Mások szerint kettős ügynök volt, aki hamis adatokkal "etette" az izraelieket az egyiptomi kormány tudtával.

A rendőrség egyelőre "megmagyarázhatatlannak" minősíti a férfi halálát; lehetett gyilkosság, öngyilkosság vagy baleset. A brit napilap értesülései szerint azonban valaki felhívta a nyomozók figyelmét az emlékiratra, amely fontos lehet az ügy tisztázásában.

Az emlékirat állítólag három - egyenként kétszáz oldalas - kötetből áll; ezek eltűntek, akárcsak azok a szalagok, amelyekre a férfi lediktálta mondanivalóját. Források szerint Marwannak a halála napján kellett volna az Egyesült Államokba utazni, hogy befejezze a könyvet.

Emlékiratai a tervek szerint októberben jelentek volna meg - a jom kippuri háború évfordulóján. Belső szemmel írt volna az 1969 és 1978 közötti közel-keleti eseményekről, felhasználva azokat a dokumentumokat is, amelyeknek a titkosságát az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában hivatalosan is feloldották.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×