eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

273 milliárdot elköltöttek, de a zászlórúdra nem jutott

Nem tudták mire felhúzni az angol lobogót hétfőn, Szent György napján a vadonatúj Wembley stadionban, mivel a létesítményben nincs zászlórúd.

"Nem azért nem lengett lobogó a Wembleyben, mert így döntöttünk. Egyszerűen nincs zászlórudunk" - mondta a 757 millió fontból, vagyis csaknem 273 és fél milliárd forintból épített stadion vezetője.

A létesítmény szóvivője közölte: zászló helyett díszkivilágítással ünnepelték Szent György, Anglia védőszentjének napját.

Az új Wembleyt március 24-én avatták fel. Az impozáns aréna másfél éves csúszással készült el.

A stadionnak az eredeti tervek szerint 2005 közepére kellett volna elkészülnie, ám az építkezést vezető ausztrál fővállalkozó, a Multiplex többször módosította a munka befejezésének határidejét, később pedig már nem is volt hivatalosan kijelölt átadási időpont.

A csúszást elsősorban az alvállalkozókkal támadt viták hátráltatták, de technikai fennakadások is akadtak, hiszen a monumentális tetőszerkezetet tartó egyik acélgerenda megroskadt és lezuhant.

Világrekord már fűződik a Wembleyhez

Az új stadion 90 ezer férőhelyes, és a Wembley a világ legnagyobb olyan szabadtéri sportlétesítménye, amelynek minden ülőhelye tetővel fedett. A mozgatható tetőszerkezetet egy 133 méter magas, dőlt acél boltív tartja, amely London területének jelentős részéről jól látható, míg éjszakánként a stadiont kivilágítják.

Az eredeti Wembley 1923-ban nyitotta meg kapuit, és itt rendezték az 1948-as olimpia legtöbb eseményét is. A régi stadion utolsó hivatalos mérkőzésén, 2000 októberében a német válogatott 1-0-ra legyőzte Angliát - talán éppen a visszavágás lehetősége miatt rendeznek hasonló párosítást augusztus 22-én az újjáépített létesítményben.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×