INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megdöbbentő vallomás: "Én voltam az elefántember"

Infostart / InfoRádió
A március közepén elvégzett, félresikerült angliai gyógyszerkísérlet egyik áldozata arról a fájdalomról mesélt, amit a kísérlet idején a fejében érzett. A 24 éves Nav Modi feje a kétszeresére dagadt.

"Mintha egy kamion parkolt volna a fejemen" - írta le érzéseit az angliai gyógyszerkísérlet egyik áldozata, aki arról is beszélt, hogy milyen fájdalmak kezdték gyötörni nem sokkal azután, hogy megkapta a hatóanyagot.

"Úgy éreztem, hogy a fejem akkorára dagad, mint egy elefánté és azt hittem, rögtön kiugrik a szemem" - fogalmazott Nav Modi, aki saját elmondása szerint attól félt, hogy szétrobban a feje.

"Üvöltve kértem az orvos segítségét, de ő csak annyit mondott nekem, hogy feküdjek le, majd egy paracetamol tablettával tért vissza" - mesélte a fiatalember.

A kipróbált TGN 1412 egy reuma, fehérvérűség és sclerosis multiplex elleni gyógyszer lenne, amit egy kis németországi, würzburgi laboratórium kapacitáshiány miatt egy angol farmakológiai céggel karöltve akart kipróbálni.

A nyúl- és majomkísérleteket káros mellékhatások nélkül végezték el. A kísérlet utolsó fázisában, az emberen való alkalmazás kipróbálásakor azonban valahol hiba csúszott a technikába vagy az adagolásba.

A gyógyszerkísérletben nyolc résztvevője közül hat fiatal lett rosszul, kettőjük állapota válságos volt.

A címlapról ajánljuk