eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Minden idők legrosszabb törvénye

Április 1-jén lép életbe Japánban az a törvény, amely biztonsági ellenőrzéshez köti a 2001 előtt gyártott elektromos cikkek adás-vételét. A teszt azonban gyakran többe kerül, mint maga a használtcikk, így a törvény gyakorlatilag ellehetetleníti a használt készülékek kereskedelmét.

"A legrosszabb törvény, amelyet valaha hoztak" - még a legvisszafogottabb japán lapok is így írnak az új jogszabályról, amely biztonsági vizsgálathoz köti az elektromos készülékek eladását.

Több mint 500 féle elektromos készülék tartozik az új törvény hatálya alá: az antik állólámpáktól kezdve a régi rádiókon át egészen az évtizedes hűtőszekrényekig. Ezek a cikkek vagy lekerülnek a polcokról, vagy olyan drágák lesznek, hogy az átlag japán állampolgár sem engedhet meg magának egy-egy ilyen régiséget.

Csődbe mehetnek a használtcikk-kereskedők

A jogszabály kritikusai szerint a törvény így könnyen csődbe viheti Japán 300 ezer elektromos készülékekre specializálódott használtcikk és antik boltját, amelyek forgalma eléri az évi 500 millió fontot, vagyis 185 milliárd forintot.

A legsúlyosabb csapást várhatóan az elektronikus hangszerek kereskedelmére méri majd a jogszabály. Hideki Matsutake zeneszerző, a Japán Szintetizátor-programozók Egyesületének elnöke szerint a zenészek új generációira katasztrofális hatása lehet a törvénynek. "A legtöbb zenész kevés pénzből kezdi el, így a használt hangszerek kereskedelme életbevágóan fontos. Ez a jogszabály a fiatal zenészek ambícióját pusztítja el" - fogalmazott a zeneszerző.

Börtönbe is juthatnak

A japán nagyközönség dühét tovább fűtötte, hogy az illetékes minisztérium nem tájékoztatta megfelelő módon a közvéleményt a törvényról. Bár a jogszabályt 2001-ben fogadták el, az érintettek túlnyomó része csak a múlt héten hallott róla.

A hír hatására a használtcikk és antik boltok tulajdonosai irreálisan nagy árengedményeket hirdettek meg, attól tartva, hogy április 1-je után értéktelenné válik portékájuk. A büntetés ugyanis egy hiányzó biztonsági tesztért akár egy éves börtönbüntetés, és 500 ezer fontos, vagyis 180 millió forintos bírság is lehet.

Ellenőrizetlen készülékek birtoklásáért ugyanakkor nem jár büntetés, így a japánok, kihasználva az utolsó heteket és az alacsony árakat, máris megrohanták az üzleteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×