eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Megkezdődik a Da Vinci-kód pere

Két héten belül kiderülhet, hogy tényleg lopta-e a Da Vinci-kód világsikerű könyv ötletét a szerző, Dan Brown. A Londonban hétfőn kezdődő per tétje ugyanis nem kisebb, mint hogy kiderüljön: eredeti-e a történet, vagy a szerzőnek és kiadójának több millió fontos kártérítést kell fizetnie.

Egy korábbi, hasonló mű szerzői azzal vádolják Dan Brown-t, a Da Vinci-kód multimilliomos szerzőjét, hogy ellopta könyvük alapötletét. A szerzői jogi per hétfőn kezdődik a londoni legfelsőbb bíróságon.

Michael Baigent és Richard Leigh még 1982-ben jelentette meg Henry Lincolnnal közösen A szent vér és a szent kehely című könyvét, melynek története szerint Jézus és Mária Magdolna összeházasodtak, gyermekük született és a család vérvonala egészen napjainkig tovább él, miközben a római katolikus egyház megpróbálja eltitkolni a tényt.

Azok, akik olvasták a Da Vinci-kódot, ismerősnek találhatják a történetet - fent említett szerzők szerint nem véletlenül. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb regénye (melyből világszerte mintegy 30 milliót adtak el, és amely 45 millió fontot, azaz körülbelül 16 milliárd 700 millió forintot hozott szerzőjének) ugyanis hasonló történetre épül.

Dan Brown regényében elismeri az 1982-es mű elméleteit. Egyik főhősét ráadásul Sir Leigh Teabingnek nevezte el, ami - egyes vélemények szerint - a korábban született könyv szerzőinek anagrammája (a nevüket alkotó betűkből összeállított szó).

A per érdekessége (azon túl, hogy több millió font a tétje és késleltetheti a belőle készített film bemutatását is) az, hogy az 1982-ben megjelent műnek ugyanaz a kiadója, mint a Da Vinci-kódnak, így az alkotók saját kiadójukat is beperelték.

Ráadául a Da Vinci-kód sikere jót tett a másik műnek is, hiszen azóta jelentősen megnőtt az eladás, és így a szerzőknek befolyó jogdíj összege is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×