Gál Tibor egri borász vehette át az idén a Borászok Borásza díjat, amelyet 19. alkalommal adtak át, ezzel ő kaphatja meg a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található. A Borászok Borásza jelöltjeinek, azaz Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze. Ezután az ötven kiválasztott egy-egy szavazattal, két forduló alatt választja meg a végső győztest.
„Meglepődtem, megörültem, meghatódtam” – mondta az első érzéseiről a díjazott, aki nem tudott arról, hogy ő lesz a Borászok Borásza, de hozzátette, hazudna, ha azt mondaná, hogy ne számított volna ilyen elismerésre, vagy ne azért dolgozna, hogy esetleg egy díjjal is elismerjék a munkáját. „Én még csak most lettem negyvenéves, és kicsit életműdíjként fogtam fel az ilyen nagyszabású díjakat, ezért megható hogy ilyen korán megkaphattam, és az, hogy a kollégáim, a barátaim ilyen módon respektálnak a szakmában, ez nagyon-nagyon megtisztelő érzés” – mondta Gál Tibor.
Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a szakmában sokféle nehézséget és panaszt hallani, de ezekre igyekszik nem odafigyelni, különösen azért, mert ezeket egyelőre a saját bőrükön nem érzik. „A mi borászatunk viszonylag jól működik és el is tudjuk adni a borainkat, de látom azokat a fellegeket, amelyek gyülekeznek a borvilág egén” – mondta a borász, és példaként a vörösborfogyasztás visszaesését és az ízesített borok vagy az alkoholmentes borok iránti érdeklődés növekedését említette.
„Én ettől még próbálom egy kicsit távol tartani magamat, én konzervatív klasszikus borásznak gondolom magamat, az eredeti értékekben, a hagyományokban, a múltbéli legendáriumokra való építkezésben gondolkodom. Nagyon őszinte, természetes, eredeti borokat szeretnék készíteni, és úgy tűnik, ha valaki magas minőségben dolgozik, arra igenis van igény” – beszélt a filozófiájáról Gál Tibor, és ezt a szándékát visszaigazolják a kereskedelmi adatok: a boraik csaknem hatvan százalékát külföldön értékesítik. Mint elmondta, a magas minőségben elkészített eredeti borokra, mint például az egri bikavér vagy a csillag, van kereslet Kínától Japánon át az Egyesült Államokig, de tavaly értékesítettek Mexikóban is, most pedig egy kanadai és egy angliai szállítmány van előkészítés alatt. Úgy látja, van érdeklődés a magyar borok iránt, de hozzátette, a 32 hektáros területtel a Gál Tibor pincészet kis-közepes magyarországi borászat, és a mérete nem kell annyira alkalmazkodnia a piaci trendekhez.
A borász elmondta, az utóbbi időszakban itthon jobban megnézik a vásárlók az árcédulákat, viszont a magyar borok külföldön nem drágák, sőt a magas minőségű borok rendkívül olcsónak számítanak, és a nemzetközi piac azért is kezdett el a magyar borok felé fordulni, mert rájöttek, hogy „hihetetlenül kedvező áron tudnak nagyon magas minőségű borokhoz hozzájutni, szemben francia, olasz vagy spanyol borokkal”.
Aggodalmat kelt, hogy a fiatalabb generáció tagjai egyre inkább az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú borok felé fordulnak, de Gál Tibor szerint egyelőre nehéz megállapítani, hogy ez tendencia, vagy csak divathullám. „Gyakran előfordul, hogy valamit felkapnak, majd leejtik, és mivel mi álló kultúrával foglalkozunk, ami azt jelenti, hogy ha eltelepítjük a szőlőt, akkor azt két év múlva nem tudjuk átültetni vagy kivágni, hanem 20-25 évre előre meghatározza a mi irányvonalainkat, ezért egy kicsit óvatosak vagyunk, mert nem vagyunk benne biztosak, hogy ez egy hosszan tartó trend lesz” – mondta, és indokolásként hozzátette, a borkultúra mégiscsak több ezer éve létező kultúra, és egy-egy ilyen elmozdulás nem végleges, visszafordíthatatlan folyamat.
„Mindenkiben van nyitottság a kulturális többlettartalmú termékek iránt, legyen az bor vagy múzeum vagy színház. Az évszázadok óta létező nagy márkák köszönik, jól vannak, és stabilan működnek. Ilyen típusú borászati márkává szeretnénk mi is válni a Gál Tibor pincészettel” – mondta a Borászok Borásza.