eur:
404.24
usd:
373.93
bux:
74647.47
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Önkéntesek az idén tizenegyedik alkalommal, a Föld napjára időzítve elindult TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programja nyitóeseménye napján a főváros XII. kerületében, Csillebérc közelében lévő erdős területen 2023. április 22-én. A Fenntarthatósági Témahét végéig, április 28-ig zajló program célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Döbbentes módon szemetelünk

Október közepén országos szemétgyűjtési akciónapot szervezett a Magyar Közút, melynek keretében 170 útszakaszt tisztítottak meg.

Az útszakaszok kijelölésénél igyekeztek olyan helyszíneket kiválasztani, amelyek az őszi szabadidős tevékenységek miatt gyakran látogatott, turisztikailag frekventált területek, kerékpárutak, mint például a Balaton, a Velencei- és Tisza-tó környezete - derült ki a vezess.hu cikkéből.

Általános tapasztalat, hogy sokan a felesleges hulladékot kevésbé forgalmas utak mellett dobják ki, így sok helyen találtak bútorokat, textileket, építési törmeléket, elektronikai berendezéseket, gépjárműalkatrészeket, valamint gumiabroncsokat is.

Sőt, autóbontásból származó karosszériadarabok, gázálarcok, valamint még éles lőszer is előkerült a szeméthalmokból.

Általánosságban elmondható, hogy évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő szeméttől mentesíti a Magyar Közút az utakat. Ez a feladat évi egy-másfél milliárd forintjába kerül a társaságnak, amiből például 15-20 kilométernyi mellékutat is teljeskörűen fel lehetne újítani. Egy nap alatt 55 tonna hulladék gyűlt össze.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×