eur:
400.22
usd:
369.26
bux:
74127.83
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Emelést vagy segélyt is kérhet, akinek alacsony a nyugdíja – itt vannak a feltételek

Méltányosságból kivételes nyugellátás-emelésre és egyszeri segély kérésére is van lehetőség, de vannak feltételek.

Többféle kompenzáció közül is választhatnak azok, akiknek alacsony a nyugdíja. Lehetőség van a nyugellátás összegének méltányosságból történő megemelésére, a nyugdíj kivételes méltányosságból történő megállapítására, és egyszeri segély kérésére is, melyeket kérelem benyújtásával lehet igényelni – írja a 24.hu az ado.hu összegzése alapján.

Kivételes nyugellátás-emelést kaphatnak

  • a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személyek,
  • a megváltozott munkaképességű özvegyek,
  • a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegyek,
  • az árvák,
  • azok, akiknél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120 ezer forintot.

Előnyben részesülnek azok a kérelmezők, akik hosszú szolgálati idővel rendelkeznek (a férfiak esetében legalább 35 év, a nőknél 30 évnél hosszabb), 70 éven felüliek, saját háztartásukban vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket neveltek vagy nevelnek, valamint azok is, akik még nem részesültek kivételes nyugellátás-emelésben.

A kivételes nyugellátás-emelés három évenként lehetséges, de nem engedélyezhető annak, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított három év még nem telt el.

A méltányossági nyugdíjemelés összege legalább 3 000 forint, legfeljebb 8 000 forint lehet.

Egyszeri segély igénylésére abban az esetben van lehetőség, ha a nyugellátásban részesülő személy olyan élethelyzetbe kerül, ami veszélyezteti létfenntartását, és a havi jövedelme nem haladja meg

  • a 100 ezer forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
  • a 120 ezer forintot a fent nem említett esetben.

Egyszeri segély évente egy alkalommal engedélyezhető, összege legalább 15 ezer forint, legfeljebb 50 ezer forint lehet.

Ha az érintetteknek nincs elég szolgálati ideje, akkor is lehet nyugdíj-megállapítást kérni, kivételes méltányosságból. Ebben az esetben a nyugdíjkorhatár betöltése feltétel, a szükséges mértékű szolgálati idő követelmény azonban nem. Kivételes nyugellátás állapítható meg az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy, a megváltozott munkaképességű özvegy és az árva részére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Hasítanak a magyar multimilliomosok – Mutatjuk, mennyi pénzük van

Hasítanak a magyar multimilliomosok – Mutatjuk, mennyi pénzük van

Az összességében még mindig kedvezőnek mondható piaci hangulat, az ügyfélszámla bővülése és a friss pénzek bevonzása a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyonra is pozitívan hatott. A Portfolio friss, Privátbanki Felmérése szerint szeptember végén a magyar gazdagok számlája új mérföldkövet tudhat maga mögött, a rajtuk lévő vagyon megközelítette a 11 ezermilliárd forintot. A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP Private Banking kezeli, de voltak helycserék is a legnagyobb szolgáltatók sorában. Új szereplőként jött be mostani felmérésünkben az Apelso Wealth Management, amelynek egy főre jutó vagyonállománya egyből a második legmagasabb lett a listán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×