eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes
Tihany és a Tihanyi Bencés Apátság látképe napfelkeltekor 2020. május 16-án. Előtérben a Belső-tó, háttérben a Balaton.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Most derült ki, hogy szennyvíz folyt a Balatonba heteken át – strandot is be kellett zárni

Ezért nem volt megfelelő a vízminőség az egyik tihanyi strandon.

„Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz” – fogalmazott a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője a nyár végi tihanyi strandbezárást okozó szennyeződésről. „A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – közölte az igazgató a HírBalaton megkeresésére.

A szezon végén zárták be Tihany somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, ami egy szennyvízjelző baktérium, jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. A BLKI a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták.

Vasas Gábor annyit közölt, a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A portál információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, amely évek óta csak megőrzés alatt áll. A DRV nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát hetekig.

A portál megkeresésére a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közölte: „Jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre.” A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság még nem válaszolt arra, hogy történt-e feljelentés, és indult-e rendőrségi eljárás az ügyben.

A balatoni víziközmű szolgáltató, azaz a DRV elavult, túlkoros csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta visszatérő téma.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×