eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon
Refugees and immigrants looking for a new life. Column of migrants near the state borders. Fence and barbed wire. Surveillance, supervised. Abandon their lands for a better future. 3d render. Silhouette
Nyitókép: Getty Images

A migráció kezelésére rendszeres találkozókat javasolt a schengeni térség államainak a magyar kormányfő - a nap hírei

A helyi iparűzési adó módosítására készül a kormány - erősítette meg a pénzügyminiszter. Két amerikai és egy brit tudós kapja az idén a kémiai Nobel-díjat.

Egy új uniós versenyképességi paktum elfogadását sürgette a kormányfő az Európai Parlamentben. Orbán Viktor a képviselőkkel ismertette a magyar uniós elnökség programját. A miniszterelnök kiemelte: az új versenyképességi paktumot a magyar uniós elnökség november 8-ai, budapesti informális ülésén hagyhatják jóvá. A versenyképességi javaslatokról szólva megismételte: kiemelt cél az adminisztratív terhek és a túlszabályozás csökkentése, a belső piac megerősítése, a tőkepiaci unió, valamint a zöld iparpolitika. A migráció kezelésére a kormányfő a schengeni csúcstalálkozók rendszerének bevezetését javasolta: Hozzátette: Magyarország azt szeretné, hogy az év végéig történjen meg Bulgária és Románia teljes schengeni csatlakozása.

A magyar kormány még mindig nem vált le az orosz fosszilis energiahordozókról – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azután szólalt fel, hogy Orbán Viktor kormányfő a magyar uniós elnökség programját ismertette. A brüsszeli testület elnöke úgy fogalmazott: Magyarország távolabb sodródik az egységes belsőpiactól. Közölte azt is: Brüsszel továbbra is kiáll Ukrajna mellett.

Bírálta az Orbán-kormány eddigi tevékenységét a Tisza párt elnöke, EP képviselője. Magyar Péter az Európai Parlamentben úgy fogalmazott: az elmúlt két évtized az elmulasztott lehetőségek korszaka volt. Szólt az ország szociális és gazdasági problémáiról, az oktatás és az egészségügy válságáról is, a korrupcióról, a közszolgáltatások rossz színvonaláról. A politikus azt mondta: egyetért a külső határok megvédésében és illegális migráció megfékezésében, de akkor nem érti, a kormány miért engedett szabadon 2 ezer embercsempészt a börtönökből.

Csehország és Lengyelország sem támogatja a tartós ellenőrzések bevezetését az Európai Unió belső határain. Erről a cseh és a lengyel miniszterelnök beszélt a prágai közö kormányülés után. Petr Fiala úgy vélte: nem az Európai Unió belső határait kell védeni, hanem a külső uniós határok védelmét kell megerősíteni. Hozzátette: a belső határok tartós lezárása lerombolná az unió egyik legnagyobb vívmányát, a szabad mozgás lehetőségét.

Ausztriában nem kért fel senkit kormányalakításra a pártokkal tartott egyeztetés után az államfő. Alexander van der Bellen szerint politikai patthelyzet alakult ki, ezért arra kérte a szeptember végi választást megnyert Osztrák Szabadságpárt, a második helyen végzett Néppárt és a harmadik Szociáldemokrata Párt vezetését, hogy a következő napokban folytassanak egyeztetést. Az államfő kijelentette: egyetlen párt sem hajlandó arra, hogy együttműködjön Herbert Kickl-lel, az általuk szélsőjobboldalinak tartott Szabadságpárt vezetőjével.

A helyi iparűzési adó módosítására készül a kormány - erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihályt az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága hallgatta meg. A tárcavezető azt is elmondta, hogy az iparűzési adó átalakításának célja nem az, hogy pénzt vegyen el az önkormányzatoktól, hanem hogy átalakítsa a területfejlesztést, és járási szintű bővülésre legyenek források. Azt is közölte: a jövő évi költségvetés tervezetét november közepéig nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek. A nyáron felvett 1 milliárd eurós kínai hitelről megismételte: már csak a kínai hitelező bank hozzájárulásán múlik, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a hitelszerződést.

Összehívja jövő hétfőre Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülését a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője a HÉV-ek tervezett ritkítása miatt. Az építési és közlekedési miniszter úgy reagált: a MÁV vezetésében senki nem hozott döntést a HÉV működésével vagy menetrendjével kapcsolatban. Lázár János azt is közölte: nem kíván egyeztetni Vitézy Dáviddal. Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója az InfoRádiónak elismerte, hogy az öregedő járműpark miatt várhatóan kevesebb HÉV szerelvény közlekedik majd 2025-ben.

Megnyitják csütörtöktől a Hajógyári-szigetet és a Római-partot a Főkert javaslata alapján - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: az árvíz után a Hajógyári-szigeten is befejezte a Főkert a faállomány átvizsgálását, de nem talált balesetveszélyes helyszínt és lezárult a helyreállítás a Római-parton is, ahol egyetlen nyárfa maradt kordon mögött.

Előreláthatóan helyi idő szerint szerda este éri el a Milton hurrikán Florida partjait. A hatóságok már napok óta figyelmeztetik a lakosságot. Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, az állam történetének ez a legnagyobb ilyen művelete. A tengerparti területeken 4 métert meghaladó tengeri áradásra számítanak. A hurrikán miatt Joe Biden amerikai elnök elhalasztotta németországi és afrikai hivatalos útját.

David Baker amerikai biokémikus, Demis Hassabis brit informatikus és John Jumper amerikai kutató kapja az idén a kémiai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése alapján a tudósok a fehérjék kutatása területén elért eredményeikkel érdemelték ki az elismerést. Csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét Stockholmban.

Százéves korában elhunyt Lily Ebert, magyar származású holokauszttúlélő. A Lily fogadalma című könyv szerzője Engelman Lívia néven született Bonyhádon, 1923-ban. 20 éves volt, amikor a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. Tavaly Károly király a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki, a holokauszttal kapcsolatos oktatási tevékenységéért. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×