eur:
401.85
usd:
364.32
bux:
73267.59
2024. október 4. péntek Ferenc
Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszél a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport Zrt. együttműködési megállapodásának aláírásán a mogyoródi Hungarororingen 2023. november 28-án. A dokumentum szerint a Motorsport Innovation and Development Science Park (MINDS Park) valósul meg a mogyoródi Forma-1-es versenypályán.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Palkovics László a lemondásáról: úgy gondoltam, jelzésértékű lesz, ha én teszem meg elsőként ezt a gesztust

A Széchenyi István Egyetem kuratóriumának eddigi elnöke azt mondta az InfoRádióban, törvénytelenül járt el az Európai Unió a modellváltáson átesett magyar egyetemek programokból való kizárásával, de támogatja Hankó Balázs kulturális és innovációs minisztert az EU-val való tárgyalásokban, ezért döntött úgy, hogy félreáll. Arról is beszélt, hogy várható-e más érintettektől is hasonló lépés.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, lemondott a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöki tisztjéről Palkovics László, aki 2022 decembere óta vezette a győri felsőoktatási intézmény alapítványát, melynek zavartalan működése érdekében az október végére tervezett tisztújító kuratóriumi ülésig még ellátja az elnöki feladatokat. Az alapítvány közleménye szerint Palkovics László lemondásának indoka és célja, hogy ezzel a gesztusával – mint a felsőoktatási modellváltást irányító volt miniszter – segítse a magyar kormány sikeres tárgyalásait az Európai Unióval, a megfogalmazásuk szerint „egyébként súlyosan jogszerűtlen és méltánytalan, a KEKVA egyetemeket sújtó szankciók megszüntetése érdekében”.

A volt technológiai és ipari miniszter azt mondta az InfoRádióban, hogy az Európai Unió „törvénytelenül” zárta ki a modellváltáson átesett magyar egyetemeket az Erasmus-programból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból. Mint fogalmazott, úgy tűnik, az elmúlt időszakban „nem tudtuk megfelelően elmagyarázni” az uniónak a modellváltás lényegét, de azzal, hogy Hankó Balázs július elsejével átvette a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetését, új helyzet teremtődött. Palkovics László szerint Hankó Balázs „komolyan veszi az ügyet”, és elkötelezett abban, hogy megoldást találjon a kialakult probléma kezelésére.

Ennek érdekében Hankó Balázs a múlt héten egyeztetésre hívta össze a modellváltott egyetemek kuratóriumi elnökeit. A megbeszélésen egyebek mellett szó volt arról is, hogy a miniszter jóváhagyásával törvénymódosítást készítenek elő, melyben aktualizálják, hogy kik jogosultak a kuratóriumi tagságra, illetve milyen kritériumokat kell szem előtt tartani a felkéréseknél. Palkovics László hangsúlyozta: az ő győri kuratóriumi elnöki kinevezése idején a magyar jogszabályok megengedték azt, hogy betölthesse ezt a tisztséget.

A múlt heti egyeztetésen Palkovics László is jelezte, hogy támogatja Hankó Balázs szándékait, és felvetette, hogy miért nem mondanak le azok a kuratóriumi tagok, akik nem felelnek meg a jövőbeli jogszabálynak. Mint fogalmazott, úgy gondolta,

„jelzésértékű lesz”, ha elsőként ő teszi meg ezt a lépést, ezért mondott le.

Palkovics László úgy véli, nem lehet kétségbe vonni, hogy 2022 decembere óta a Széchenyi István Egyetem érdekében végezte a munkáját, mint ahogy azt sem, hogy teljesen jogszerűen lett az alapítvány kuratóriumának elnöke. Azt gondolja, „minden szempontból hatékonyan és jól működött” az alapítvány az irányításával, amiből sok előnye származott a győri egyetemnek. Hozzátette: azért döntött a lemondás mellett, hogy „ne terheljük tovább a konstrukciót és egyszerűsítsük Hankó Balázs érdekérvényesítő tevékenységét”.

A törvényjavaslatban megfogalmazott kritériumok alapján nem lehetnek egyetemi alapítványi kuratóriumi tagok miniszterek, államtitkárok, állami vezetők, polgármesterek és a főpolgármester sem, így könnyen lehet, hogy hamarosan mások is követik Palkovics Lászlót, de mint mondta, a döntést az érintettekre kell bízni. „Majd meglátjuk, hogy mások akarnak-e gesztust gyakorolni ebben az ügyben.

Érvelhetünk amellett, hogy bár ebben az ügyben nem értünk egyet az EU-val, és inkorrektnek tartjuk azt, ami történt, ennek ellenére mégis azt mondjuk, hogy ne terhelje a személyünk ezt a konstrukciót”

– fejtegette a korábbi technológiai és ipari miniszter

Hozzátette: az egyetemek minden előnyét élvezik a modellváltásnak, „sokkal jobban tudnak működni, mint korábban, az állami fenntartásban”. Kiemelte, hogy nemcsak az ő döntése, hanem a volt győri polgármester, Dézsi Csaba András (kuratóriumi tag volt a Széchenyi István Egyetemért Alapítványban) lemondása is egy jelzésértékű gesztus. Palkovics László szerint nem lehet elvitatni, hogy a polgármesteri tisztséget október elsejével átadó Dézsi Csaba András „komoly tagja a győri közösségnek”, ráadásul egyetemi professzor, illetve dékánhelyettes is a Széchenyi István Egyetemen.

Palkovics László szerint az Európai Uniónak látnia kellene, hogy rossz döntést hoztak, amikor kizárták az említett programokból a modellváltáson átesett magyar egyetemeket. Bízik benne, hogy hamarosan sikerül megoldani a problémát, ugyanakkor jelezte, hogy

az uniónak „valamilyen módon kompenzálnia kellene az elmúlt időszakot, és erre meglenne minden lehetősége”.

Mivel semmilyen jogszabály nem zárja ki, Palkovics László a továbbiakban egyetemi tanárként fog dolgozni a Széchenyi István Egyetemen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×