eur:
401.64
usd:
364.19
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga
Karácsony Gergely, Vitézy Dávid
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Üzent a közgyűlés előtt Karácsony Gergely: sokkal több, a nyilvánosságot szórakoztató vagy untató vita lesz Budapesten

Az eddigi legnagyobb tagcsere után, politikai ellentétek árnyékában várja a Fővárosi Közgyűlés startját Karácsony Gergely. A főpolgármester sok macerára, mi több, ajtócsapkodásokra is számít, de úgy tűnik, optimistán tekint az újabb ciklusa elé, melynek kérdéseiről egy komolyabb és egy viccesebb videót is készített.

"Azt a javaslatot tettem a pártoknak, hogy két főpolgármester-helyettest válasszunk meg" - jelentette ki Karácsony Gergely a közgyűlés megalakulása előtti tájékoztatóján.

Karácsony Gergely szerint egyik helyettese képviselje a stabilitást és az előző évek teljesítményének a megbecsülését Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes személyében. A másik pedig mutassa azt, hogy a szoros eredmény révén megértettük, bizonyos dolgokat másféleképpen kell csinálnunk, és nagyon sok választópolgárnak a bizalma nem az én személyemben, hanem a Vitézy Dávidnak adott szavazatban nyilvánult meg.

"Azt gondolom, hogy ez egy működőképes javaslat. Így együtt tudnék dolgozni az egykori riválisommal is a város érdekében, félre tudnánk tenni az elmúlt időszak kemény mondatait, vagy túl tudnánk lépni ezeken a sérelmeken, akkor, ha egy csapatként tudunk dolgozni" - mondta a főpolgármester.

Hozzátette azonban, hogy kialakult egy furcsa helyzet, és "mindenféle országos politikai szempontok miatt" a Fővárosi Közgyűlés legalább 17 képviselőjének a szavazata hiányzik ehhez az együttműködéshez. Úgy érzi ugyanis, hogy a Tisza Párt elsősorban az országos politikai stratégiájából vezeti le a fővárosban meghozott döntéseit, amivel ő maga nem ért egyet. Így viszont a fent vázolt együttműködést kialakítani – legalábbis most pénteken, október 4-én – a Fővárosi Közgyűlésben nem lehet.

Ezt a kérdést tehát elnapolták, így

Karácsony Gergely főpolgármester-helyettes nélkül vág neki az új önkormányzati ciklusnak,

és kezdésként azokra a kérdésekre fókuszálna, amelyekben egyetértésre tudnak jutni.

Emlékeztetett még, hogy Kiss Amburs, aki korábban az általános helyettese volt, a Fővárosi Önkormányzat főigazgatójaként lényegében ugyanazokat a feladatokat látja el, amelyeket korábban, és amelyek a főpolgármester szerint kellenek ahhoz, hogy a város működőképességét meg tudják őrizni.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben jelentős részben kerületi polgármesterek ültek a Fővárosi Közgyűlésben, és így nagyon erős együttműködés, szolidaritás volt a polgármesterek és főpolgármester között. Most, az új rendszerben pártlistáról bekerült képviselők lesznek a közgyűlésben, és ők a saját pártjuk nézőpontját fogják képviselni, és ezért sokkal több vita lesz, mint amennyi az elmúlt öt évben volt. "Sokkal több ajtócsapkodás, sokkal több Facebook-poszt és sokkal több, a nyilvánosságot szórakoztató vagy untató vita" lesz - tette hozzá.

Nem biztos, hogy ez nagy baj, a demokrácia "macerás műfaj", sok vitával és egyeztetéssel jár. Lehet, hogy egy kicsit lassabb, de végül is elég régi és bevált módszer arra, hogy a közös ügyeinket intézzük - mondta Karácsony Gergely.

Kijelentette: készen áll arra, hogy ebben az új helyzetben is érvényesíteni tudja azt az akaratot, amely a rá adott szavazatokban megnyilvánult, hogy végrehajtsa azt a programot, amelytől Budapest jobb hely lesz.

"Bizony, vannak különböző politikai szempontok, amelynek az összeegyeztetése sajnos nem annyira egyszerű. Magyarország ma éppen attól szenved, hogy egy olyan hatalmi politika határozza meg az országos politikát, ahol minden egy személy vagy éppen egy hatalmi elit döntése szerint alakul" - mondta Karácsony Gergely. Megjegyezte azt is, hogy

a mandátumot elnyert fővárosi képviselők mintegy 80 százaléka új, és az elmúlt harminc évben nem volt ekkora vérfrissítés a Fővárosi Közgyűlés tagjai között.

Megpróbálja a lehető legtöbb jó dolgot kihozni Budapestnek abból, hogy új erők vannak a Fővárosi Közgyűlésben. Viszont kétségtelen, hogy új erőkkel nehezebb új koalíciókat kötni, hiszen nem ismerik egymást, sem egymás szempontjait, úgyhogy az elmúlt hetekben volt "egy kis ajtócsapkodás" - fogalmazott.

A főpolgármester az első frakcióegyeztetésről szólva azt mondta: azon az összes frakció képviseltette magát, és a megbeszélés meglepően jó hangulatú, konstruktív volt.

Korábban egy könnyedebb hangulatú, kérdezz-felelek videót is megosztott Karácsony Gergely, amelyben kifejti, hogy ügyek mentén igenis lehet együtt dolgozni más pártok képviselőivel, de beszél arról is, milyen volt az egyeztetés Magyar Péterrel és hogyan fog tudni együtt dolgozni a Tisza Párttal ("Budapesten a Duna folyik, de remélem, a tiszás képviselőkkel is együtt tudunk dolgozni"), valamint Vitézy Dáviddal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szoros mérkőzésen kapott ki 2-1-re a Ferencváros a Tottenhamtől

A Ferencváros szoros mérkőzést vívott a tartalékos Tottenhammel az Európa-liga főtáblájának második fordulójában. Varga Barnabás fejes gólját elvette a találkozó elején a VAR, aztán a vendégek szereztek két gólt, majd Varga szépített a 90. percben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×