eur:
397.67
usd:
355.28
bux:
74412.62
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergely ismét nem tartotta a szavát: hol vannak az ígért traffipaxok? címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, az Árpád hídon 2024. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Vitézy Dávid: Karácsony Gergely a Gyurcsány-korszak átmentéséhez ragaszkodik

A vesztes főpolgármester-jelölt is reagált Karácsony Gergely hétfőn megjelent interjújára, alaposan kielemezve azt. Öt pontban foglalta össze véleményét.

Karácsony Gergely az önkormányzati ciklus nyitányaként Telex-interjút adott, ebben - mint Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt a Facebookon írta - "kizárólag panaszkodik, másokra mutogat, valótlanságokat állít és persze a Gyurcsány-kormányból hozott szövetségeseinek átmentéséhez ragaszkodik".

Mint rámutatott, a választók Karácsony Gergelyt kisebbségbe szorították a Fővárosi Közgyűlésben, a saját listája az eddigi 18 helyett csak 7 képviselőt ad a 33-ból.

"Ezzel az új helyzettel a főpolgármester képtelen szembe nézni, az új fővárosi szereplőkkel meg sem próbálta kialakítani az együttműködést, ehelyett ragaszkodik a régi baloldali szövetségeseihez, és a szoci háttérembereihez. Ehhez viszont úgy tűnik, nincs többségi támogatása - sem a budapesti szavazók körében, sem a Közgyűlésben."

Emlékeztetett rá, a választási eredmények júliusban véglegessé váltak, Karácsony Gergelynek három hónapja volt arra, hogy a "kompromisszumok robotosaként" akár napi szinten egyeztetéseket hívjon össze, közelítsen, tárgyaljon, élére álljon annak, hogy ebben a politikai helyzetben működőképes formációt hozzon létre.

"Ehhez képest, saját bevallása szerint, a legnagyobb ellenzéki frakciót adó párt vezetőjével, Magyar Péterrel összesen kétszer, velem egyszer egyeztetett - ez utóbbi nagyrészt másokra való panaszkodásból állt. Ha egy három hónapon át tartó, maratoni tárgyalássorozat után se sikerült volna megtalálni a megoldást Budapest vezetésére, talán még igaza is lenne. De meg sem próbálta" - írja Vitézy Dávid.

Szerinte Karácsony Gergelynek egyetlen célja volt: "megint eljátszani az áldozatot, telesírni a Telexet és a fél magyar médiát".

Reagált a főpolgármester-helyettesi jövőjét firtató felvetésekre is, feltételei vannak:

"Az elmúlt hetekben nem kommentáltam a főpolgármester-helyettességről szóló hírverést, amit Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra közösen habosított, mert úgy gondolotam, a főpolgármester dolga eldönteni, hogy kivel és hogyan akar együtt dolgozni. Természetesen vannak feltételeim, de egyik sem hatáskörökről szól, hanem a programomról: BKK-rendészetről, külső kerületekről, köztisztaságról, állatvédelemről és a sok más, a budapestieket érintő ügyről. Arról, hogy hogyan kellene jobban vezetni a várost. A mai Telex-interjú után azonban egyértelművé kell tennem: nem jelentkeztem főpolgármester-helyettesnek. Sőt, Karácsony Gergelynek a kampányban elkövetett hazugságai, személyeskedő, becsmérlő mondatai, 5 év kudarcos városvezetési teljesítménye után erősen el kellett gondolkodnom azon, hogy egyáltalán beszélni van-e értelme erről a felkérésről vele."

A választási eredményekre mutatva felidézte, Karácsony Gergellyel alig háromszáz voks, 0,04 százalék volt köztük a különbség úgy, hogy mind a ketten több szavazatot kaptak, mint bármelyik főpolgármester-jelölt az elmúlt húsz évben, "akár Demszky, akár Tarlós, akár öt évvel ezelőtt maga Karácsony Gergely".

"Soha ilyen szoros nem volt a verseny, és soha nem merült fel korábban, hogy két ilyen erős legitimációval rendelkező korábbi jelölt együtt vezesse a várost. A pártpolitikai csatatér logikája mentén a helyettesi tisztségre erre azonnal nemet kellene mondanom, de én nem így működöm. Engem valóban Budapest érdekel, és azért indultam a választáson, hogy meghaladjam a fővárost béklyóba kötő pártpolitikai csatatér logikáját. Ezért nem utasítottam el a főpolgármesterrel való beszélgetést" - folytatta.

Karácsony Gergely azonban szerinte ugyanezt a pártpolitikai csatateret akarja újra és újra létrehozni.

"Az interjúban ő maga buktatta le, hogy szemfényvesztés az a javaslata is, amely szerint pályázaton, szakmai alapon fogják kiválasztani a cégek vezetőit, amikor odaígérte a felügyelőbizottsági helyek egy részét a Fidesznek - és gondolom a háttérben ugyanígy a DK-nak és az MSZP-nek is."

A közgyűlés pénteken alakul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×