eur:
400
usd:
362.37
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az új közgyűlésről tárgyaltak a pártok, itt vannak a reakciók

Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid és a Mi Hazánk is elmondta véleményét.

Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP-Zöldek közös fővárosi frakciójának vezetője szerint a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjai a működésképességben érdekeltek. A politikus szerdán, egy budapesti háttérbeszélgetésen számolt be a Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetőinek aznapi egyeztetéséről Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A megbeszélést konstruktív hangvételüként jellemezte. Szerinte

a főpolgármester és a közgyűlés "kényszerházasságra" van ítélve a következő öt évre, ugyanis a testületet csak négyötödös többséggel lehetne feloszlatni.

Elmondta azt is, hogy a főpolgármesternek egyedülállóan széles jogkörei vannak, hiszen korlátlan számú és indoklás nélküli vétója van, továbbá szervezeti és személyi ügyekben a főpolgármester előterjesztéséhez kötött a közgyűlés. Ez utóbbi körül vita várható pénteken, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén - fűzte hozzá Vitézy Dávid. Szerinte ezeknek a főpolgármesteri előjogoknak az igazi tesztje a most kezdődő ciklusban lesz, hiszen eddig, a szabályok létezése óta mindig többsége volt a főpolgármesternek - mutatott rá.

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a korábbi bejelentése szerint nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, Vitézy Dávid elmondta: ezzel mulasztásos jogsértés következhet be. Hozzátette:

ha a helyzetet orvosolandó a főispán őt jelölné helyettesnek, nem élne a lehetőséggel.

A politikus elmondta, az alakuló ülés napirendjén szerepel a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása, ehhez a frakciójuk kétszáz pontos módosító indítványt tett. Bár sok indítványukról megegyeztek az előterjesztővel, de jócskán maradt még vitás pont - közölte.

A módosító javaslataik között szerepel a többi között a főpolgármester két ülés közötti hatáskörére, a budapesti lakógyűlésre, valamint a cégvezetőkről szóló döntés szabályozására vonatkozó előterjesztés is.

Szentkirályi Alexandra a Facebookra feltöltött videójában arról beszélt, hogy két nappal a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt hívta egyeztetésre a frakcióvezetőket Karácsony Gergely főpolgármester, ám a megbeszélésen csupán a pozíciók elosztásáról volt szó, a budapestiek mindennapjait érintő ügyekről nem. A fővárosi Fidesz-frakció viszont azért fog dolgozni, hogy a hatalmi harcok vagy a hivatali működéssel kapcsolatos problémák helyett arról szóljon a közgyűlés, amiről szólnia kell, a budapestiekről - közölte a Fidesz budapesti elnöke.

Elmondta: a főpolgármester 114 nap után kezdeményezett egyeztetést a fővárosi Fidesz-KDNP frakciójával, amely egyébként a legtöbb budapesti választópolgár bizalmát bírta a júniusi választásokon. Mivel nem híve annak, hogy "füstös szobákban, limonádézás közben, Magyar Péter lakásán, meg ki tudja milyen helyeken" kell dönteni a budapestiek életét érintő legfontosabb kérdésekben és a város sorsáról, ezért beszámol a megbeszélésen történtekről.

Mint fogalmazott: sajnos az, amire számított beigazolódott. Ugyanis a hosszú megbeszélés jelentős részét az tette ki, hogy a

"bizottsági helyekről való lamentálás körül forgott a beszélgetés. Kinek hány hely jut, milyen elnöki és alelnöki pozícióban". Továbbá a fővárosi szervezeti és működési szabályzat kérdéséről

esett még szó, de azokról a kérdésekről, amelyek a budapestiek életét, hétköznapjait leginkább húsbavágóan befolyásolják egy árva szó sem esett, így nem volt szó a közlekedés helyzetéről, a hajléktalankérdésről, a köztisztaság kérdéséről, a rend és a város rendezettségének kérdéséről - sorolta.

Szerinte ez előrevetíti azt, ami az eddig kiszivárgott információkból is kiderült, hogy ezt a balliberális koalíciót igazából nem a város és nem a budapestiek ügyei érdeklik elsősorban, hanem az, hogy ki milyen pozíciót tölthet be és milyen pozíciókat lehet osztogatni - fogalmazott a videónyilatkozatban Szentkirályi Alexandra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján kilenc mérkőzést rendeznek. Az első két mérkőzés kihagyott büntető mellett öngólokat is hozott. A késő esti programban szerepel a Liverpool–Bologna, a Lille–Real Madrid és az RB Leipzig–Juventus mérkőzés is.

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×