eur:
398.01
usd:
359.48
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin
Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár a pótfelvételi eredményeiről a Kulturális és Innovációs Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. augusztus 13-án. Több mint 17 ezren adták be a pótfelvételi jelentkezésüket a magyar egyetemekre és főiskolákra.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.

Tavaly novemberben küldte meg a magyar kormány az Európai Bizottság részére azt a szabályozási javaslatot, amellyel kezelni tervezte azokat az aggályokat, amelyeket korábban az Európai Bizottság megfogalmazott. Erre a levélre azonban azóta sem kapott választ Budapest, viszont a kormány egyértelműnek látja, hogy azokat a problémákat, aggályokat kezeli a törvénytervezet, amelyeket a Bizottság támasztott, így annak érdekében, hogy előre tudjon haladni az ügy, úgy döntött a kormány, hogy társadalmi egyeztetésre bocsátja, és azt követően az Országgyűlés részére benyújtja a törvénytervezetet.

Mint a tervezetről az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikától, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárától megtudta, az hivatott kezelni azokat az ügycsoportokat, amelyeket a Bizottság kifogásként jelzett.

"Egyrészt az összeférhetetlenség kérdését, másrészt az úgynevezett lehűlési időt, amely az az időtartam, amit egy tisztség betöltését követően nem lehet valaki kuratóriumi tag. Emellett kezeli a határozatlan idejűből határozott idejű kuratóriumi tagsággá változtatás javaslatát, illetve azokat az előírásokat, amelyeket még javasolt a Bizottság" - sorolta.

Amit viszont nem tartalmaz - és ezt korábban is már jelezték az Európai Bizottság felé -, hogy hiába várta volna az EU, hogy "különféle NGO-k, civil szervezetek jelöljék a kuratóriumi tagokat", és azt is, hogy az egyetemi tanárokat, professzorokat, rektorokat a kuratóriumi tagságból kizárják.

A társadalmi egyeztetésről Varga-Bajusz Veronika elmondta, annak folyamán nyilvánosan elérhetővé tették a Kormány.hu-n a törvénytervezetet, ott meg lehet vizsgálni, és akinek van hozzá javaslata, az meg is tudja azt fogalmazni, el tudja juttatni elektronikus úton a megfelelő helyre.

A törvénytervezet tehát tíz hónapja kész, Brüsszel pedig nem reagált róla a kormánynak.

"Semmilyen hivatalos reakciót nem kaptunk, ezért is tartottuk fontosnak, hogy most már lépjünk. 2024 szeptemberétől már nem tudnak részt venni az Erasmus Mobilitás programban a modellváltott intézmények hallgatói, kutatói, oktatói, ezért mindenféleképpen meg kellett ezt tennünk. Bízunk benne, hogy most, elindul a társadalmi egyeztetés, a Bizottság is végre komolyan veszi: meg kell szüntetni azt a diszkriminatív állapotot, amiben tartja ezeket az egyetemeket, illetve hallgatóikat, oktatóikat, kutatóikat az unió" - fogalmazott.

Hogy a törvénytervezetből mikor lehet törvény, arról azt mondta, a "tervezett út" mintegy hat hét, általános vita, részletes vita előtt is áll még, aztán jön a záró szavazás.

"Az őszi ülésszak során, annak a vége előtt jóval, szerintem október végére, november elejére törvény lehet" - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához

Parlamenti kedd
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×