eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Siklós Gabriella: a vízügy munkatársai a felső szakaszon már bonthatják a megerősítéseket

Ütemesen apad a Duna a felső szakaszokon, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő.

"Baján hamarosan tetőzik az árhullám, a tetőző vízállást a szakemberek kora délután környékére várják, 923 centiméter körüli értékkel" - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban. Hozzátette, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy centiméterre pontosan nehéz a tetőzés mértékét megmondani. De ez is harmadfokú, azaz a legmagasabb árvízkészültséget igényel, éjjel-nappal jelen van a vízügy figyelőszolgálata.

A helyzetre a "kritikus" szót talán már nem szükséges használni, viszont a fokozott figyelmet továbbra is fenn kell tartani egy-két napig - magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének vezetője is minden reggel elmondja a kollégáknak, hogy amíg bárhol másodfokú készültséget indokol a vízállás, addig senki figyelme nem lankadhat egy másodpercre sem.

Ugyanakkor a Duna felső szakaszán már felgyorsult az apadás, mivel nincs utánpótlása a víznek.

Az OVF szóvivője szerint Budapesten még harmadfokú a készültség, bár ennek elrendeléséért a főváros felel, a felsőbb szakaszon viszont már csak másodfokú. Ott már apad a víz, és a vízügy munkatársai már megkezdték az állami védvonalakon a homokzsákok, nyúlgátak, bordás megtámasztások, megerősítések visszabontását.

Siklós Gabriella arra is kitért, hogy a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, vagy nem volt a közelében árvízi jelenség, az önkormányzatok már el is kezdhették visszabontani. Azok viszont, amik érintkeztek az árvízzel, veszélyes hulladékként kezelendők, ezeknek a megsemmisítéséről a megfelelő cégek, az önkormányzatok, illetve a vízügy gondoskodik.

A szóvivő a Lajta esetében is azt mondta, hogy

már apad a víz, fellélegezhetnek az ott dolgozó munkatársak. Itt szintén elkezdték az ideiglenes erősítések visszabontását.

A szóvivő elmondta: az árhullám a holnapi napon hagyja el az országot Mohácsnál, ott holnap tetőzik a folyó. Leszögezte, az OVF megvárja, hogy mindenhol levonuljon az ár, hogy csökkentsék a készültségi fokozatot, de mindaddig nem lankadhat a figyelmük, amíg már nem fog gondot okozni. Megjegyezte, ez valószínűleg a hét második felében várható. Napot még nem szeretett volna konkrétan megjelölni, de mint mondta, lehetséges, hogy a hétvége első napján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×