eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál
A fővárosi Rác fürdő és a hozzáépített szálloda 2017. január 3-án. A kormány még tavaly kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő és hotel két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék. Lapértesülések szerint a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezébe került a fürdőkomplexum sorsa, amelynek átfogó rekonstrukcióját 2002-ben kezdték meg. A felújítás 2010-ben be is fejeződött, de máig nem nyitott ki.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Dunához közeli fővárosi fürdők is készülnek az árvízvédelemre

A Dunán levonuló árhullám a főváros több fürdőjét is érinti. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ezért megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére. Az árvízvédelmi munkálatok már befejeződtek, a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig.

A Dunán levonuló jelentős árhullám elleni védekezésben a legtöbb feladat a margitszigeti Palatinus fürdő területén jelentkezik a fővárosban.

"Már a hétvégén megkezdtük a fürdő eszközeinek az áthelyezését az alagsori és a földszinti épületrészekből, 75 köbméter homokból mintegy 4000 homokzsákot készítettünk a kollégáinkkal" - mondta Borosné Szűcs Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban.

A vezérigazgató leszögezte, szeretnék az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves hullámgépet is megóvni, valamint nyilvánvalóan az egész épületet, a fürdő egészét megvédeni a víztől. Hozzátette,

egészen biztosan lesz valamennyi árvíz a Palatinuson, ezt a 2013-as tapasztalatok is alátámasztják, de mindent megtesznek, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel vészeljék át ezt az időszakot.

A rendkívül magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király és a Lukács fürdőt is veszélyezteti, míg a pünkösdfürdői strandot a megemelt gát miatt jelenleg nem fenyegeti veszély. "A Gellért és a Rudas esetén a két fürdő alatti tározóban közösen kell felügyelnie a kollégáknak a forrásokat, mert a közlekedő edény elve miatt ha a Duna vízszintje megemelkedik, akkor ebben is emelkedni fog" - magyarázta Borosné Szűcs Ildikó.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetője elmondta, mind a három fürdőben, a Gellértben, a Lukácsban és a Rácban is homokzsákokkal készülnek a védekezésre. A Király fürdő viszont egy nehéz kérdés, hiszen jóval mélyebben helyezkedik el, mint a Fő utca szintje. Mint mondta, e fürdő esetében azzal számolnak, hogy a víz valamilyen szinten el fogja önteni, de természetesen mind a Király, mind a Lukács fürdőnél ellenőrizték az árvízvédelmi szivattyúkat. Leszögezte:

ezek működnek, tehát ha el is éri az említett két fürdőt az árvíz, akkor a szivattyúkkal megteszik, ami lehetséges.

Jelenleg az ilyenkor egyébként is nyitva tartó fürdők közül csak a Palatinus nem látogatható, de szükség esetén további korlátozásokra is készülni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×