eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc most elmondta, ki a felelős a négy kétharmadért

A Demokratikus Koalíció elnöke 2010-től kezdődően sorra vette és összefoglalta, kiket tart felelősnek azért, hogy a Fidesz-KDNP újra és újra kétharmados többséggel nyerte meg a választásokat.

"Gyurcsánynak köszönhetjük a négy kétharmadot, ugye hallották már ezt, sőt, talán maguk is ezt gondolják, én is hallottam. Na, akkor álljunk neki ennek a kérdésnek ma" - mondta a volt miniszterelnök, a DK elnöke Facebook-on közzétett, legújabb videójában, melyet az Index is szemlézett. A pártelnök a Fidesz 2010-es, első kétharmados győzelméről úgy fogalmazott, hogy sok vitával és konfliktussal teli időszak volt, három évig ő kormányzott, de a választás előtt egy évvel lemondott.

"Amikor lemondtam, 2009. január-március időszakban nézzük meg, hogy hol tartott a kormánypártok támogatottsága. A Tárki szerint az év elején az MSZP-nek 30 százaléka van. Legalább másfél millió szavazó, de kétségtelen, hogy ezért a kétharmadért én is felelős vagyok"

- mondta Gyurcsány Ferenc, de hozzátette, utódját, Banjai Gordont is felelősnek tartja, mert kivonta magát a pártok közti küzdelemből.

Harmadik felelősként az akkori kormánypártot, az MSZP-t, továbbá annak miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát és elnökét, Lendvai Ildikót tartja. Ehhez azt fűzte, hogy: "Lehet sok vita és konfliktus volt a 2010-et megelőző négy évben, de volt más is, fantasztikus dolgok történtek, épült autópálya, kórház, egyetem, egy sor dolgot megcsináltunk. Ha visszanézik a kampányt, látni fogják, hogy a kormánypárt lényegében elfelejtette elmondani a választóknak, hogy mi történt a megelőző négy évben. Valójában nem elfelejtette, letagadta, elhallgatta, mert távol akarta helyezni önmagát korábbi elnökétől, miniszterelnökétől, tőlem."

Gyurcsány Ferenc a 2014-es választásról azt mondta, a Fidesszel szemben három nagy tömörülés indult, az MSZP, az Együtt, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok szövetsége, a Jobbik, valamint az LMP. Elmondása szerint együtt több szavazatot kaptak, mint a Fidesz, de nem értették meg, hogy csak összefogással lehet leváltani az Orbán-kormányt. Két felelőst nevezett meg: "Legyen világos, hogy 2014-ben kétharmada volt a Fidesznek, azért teljesen egyértelműen első helyen az LMP és akkori vezetője, Schiffer András a felelős, második helyen pedig a Jobbik és akkori vezetője, Vona Gábor".

A 2018-as választás kapcsán elmondta, a DK és az MSZP megértette az együttműködés fontosságát, megjegyezve, hogy "Budapesten összesen 6 választókerületet veszítettünk el, mert az LMP - két társelnöke nevét jegyezzük meg: Szél Bernadett és Hadházy Ákos -, illetve a Momentum elnökét akkor Fekete-Győr Andrásnak hívják, nem volt hajlandó visszaléptetni saját, sokkal esélytelenebb jelöltjét." A DK elnöke szerint ez a két párt megmakacsolta magát, fontosabb volt számukra a saját jelöltjük versenyben tartása, mint az ellenzéki győzelem.

"Ha a Jobbikkal is sikerült volna valamilyen fajta koordináció 8-10 helyen, akkor győztünk volna Nyíregyházán, Komlón, Miskolcon, Szigetszentmiklóson, Szolnokon, Tatabányán, Érden, Budakeszin.

Legyen világos, 2018-ban azért veszítettünk, mert az akkori LMP, az akkori Momentum és az akkori Jobbik nem volt hajlandó együttműködni a DK-val és az MSZP-vel. Ki volt a hibás a harmadik kétharmadért? Nem a DK, nem a Gyurcsány"

- fűzte még hozzá az egykori miniszterelnök.

A 2022-es választásokra rátérve Gyurcsány Ferenc leszögezte: ha valamiért, a jelenlegi kétharmadért végképp nem ő a felelős. Úgy fogalmazott: "Végre megértette az ellenzék, együtt kell működnie, ha jól akar szerepelni. A DK tudja leültetni a pártokat 2020 nyarára, hogy induljunk együtt, hagyjuk már ezt abba."

Emlékeztetett, hogy 2021-ben voltak olyan közvélemény-kutatások, amelyek alapján az ellenzéki összefogás vezetett. Az előválasztáson győztes Márki-Zay Péter azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy "tűnjön el a kampányból", amit a DK elnöke elmondása szerint meg is tett, de még Dobrev Klára is alig szerepelt a kampányban. Ennek ellenére 2022 februárjában már ismét a Fidesz vezetett - emlékezett vissza, hozzátéve, hogy ezt követően tört ki a háború, ami még inkább felforgatta az erőviszonyokat. A részletekbe nem kívánt belemenni.

Gondolatai összefoglalásaként kijelentette: "Nem Gyurcsány a felelős a négy kétharmadért, hanem a felelősséget nem látó, azt elhárító ellenzéki pártok és pártvezetők sokasága, rajtunk kívül, de megépült ez a hamis mítosz, mert így lehetett elhárítani ezen ellenzéki pártvezetők felelősségét."

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×