eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) és felesége, Nagy Zsuzsanna (k) a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épülete előtt 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A Magyar Ház az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a magyar miniszterelnök

Újabb európai párt, a portugál Chega csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez. Fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico.

Magyar szempontból az uniós elnökség legfontosabb lehetőségének azt látja Orbán Viktor, hogy közelebb vigyék a kontinenst a békéhez. Hozzátette: Európa legnagyobb gondja ma az orosz-ukrán háború, ez a következő időszak legfontosabb kérdése is. A miniszterelnök az M1-nek adott interjút azután, hogy Magyarország nevében átvette a soros uniós elnökséget Belgiumtól. Orbán Viktor elmondta: a fél év során nagy versenyképességi megállapodást hoznának tető alá. Hozzátette: a zöld energiapolitikát radikálisan újra kell gondolni és át kell alakítani.

Újabb európai párt, a portugál Chega csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez - jelentette be André Ventura a párt elnöke a közösségi oldalán. Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babis, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl a Patrióta kiáltványt, amely egy új politikai szövetséget kínál fel Európa nemzeteinek, valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

A Patrióták Európáért pártszövetség egy hosszú távú projekt, amelynek célja az európai politika megváltoztatása – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs arra számít, hogy a csütörtöki határidőig bőven meglesz az európai parlamenti frakció megalakításhoz szükséges képviselő és ország-szám. Közölte: a kormány még nem döntött arról, hogy kit jelöl magyar uniós biztosnak.

Kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely, a második kerület újraválasztott polgármestere. A politikus a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta: nem lép be más pártba és döntése nem egy konkrét párttal szembeni kritika.

Szeptember végéig két új akciótervet dolgoz ki a kisvállalkozások és turisztikai szektor számára a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kisvállalkozói akcióterv célja, hogy a vállalkozások teljesítménye érdemben növekedjen, egyre több magyar cég jelenjen meg a nemzetközi piacokon. A turizmus fejlesztésben elsősorban a teljesítmény növelése a cél.

Bruttó 2 forinttal emeli holnap a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL. A dízel 3 forinttal drágul – írja a holtankoljak.hu. A 95-ös átlagára ezzel 615, a gázolajé 633 forint körül alakul. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte, hogy mindkét üzemanyagfajta árát csökkenteni kell, ellenkező esetben a kormány beavatkozik az üzemanyagpiacon.

Jóval az elvárt szint felett van a hazai gáztárolók töltöttsége - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő, amit már májusra sikerült túlteljesíteni. Így a több mint 5 milliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki.

Elindult az új Otthonfelújítási Program. Mintegy 20 ezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház újulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. Legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni 266 bankfiókban az MFB Pontokon.

Ingyenesen jutnak állami ingatlanvagyonhoz egyes kistelepülések a Magyar Falu Program keretében. A Miniszterelnökség közleménye szerint július elsejével 1900 ingatlan került mintegy 600 település tulajdonába. Az ingatlanok nyilvántartási értéke mintegy 1,7 milliárd forint.

Új pillérrel bővül szerdától a Pannónia Programcsalád. A Pannónia Tehetségprogram támogatásával akár a világ TOP 100 egyetemének bármelyikén tanulhatnak fél, vagy egy éven át teljes ösztöndíjjal a kimagaslóan tehetséges diákok. Varga-Bajusz Veronika államtitkár elmondta: Az online benyújtás lehetősége szerdán nyílik meg.

Mától online is lehet időpontot foglalni a szakrendelőkbe, de a telefonos foglalás lehetősége is elérhető marad. Az EgészségAblak alkalmazásban hónapról hónapra bővül azoknak a szakrendelőknek és szakrendeléseknek a listája, ahol online módon is be lehet jelentkezni – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium.

Egyiptomi közös vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a 4iG. Az együttműködésben passzív hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi kiépítését, üzemeltetését és forgalmazását végezheti az északafrikai országban a 4iG csoport. A közös vállalkozás célja a legmodernebb optikai hálózat kiépítése.

A Nemzeti Tömörülés elleni összefogásra szólított fel Emmanuel Macron francia elnök a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában. A felmérések szerint Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés 34 százalékos támogatottsággal az élen végzett az első fordulóban.

Fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök – jelentette be a védelmi miniszter a szlovák televízióban. Robert Kaliňák elmondta: az orvosok mindent megtesznek azért, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni feladatait, bár az ellene elkövetett merénylet maradandó károsodást okozott. Részleteket nem közölt.

Tömegtüntetésen tiltakoztak katonai behívásuk ellen Jeruzsálemben az ultraortodox zsidók. A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. A demonstrálók a mintegy 60 ezer lelket számláló haredi irányzathoz tartoztak, akiknek a katonai szolgálat nem összeegyeztethető szigorúan vallásos életmódjukkal.

Életbe lépett a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, 20 ezer termék lesz vámmentes. Az érintett termékek 60 százaléka mától vált vámmentessé, míg a fennmaradó termékekre a következő 10-évben fokozatosan törlik el a vámot. A megállapodás főleg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket érinti.

Megsérti a Meta a digitális piacokról szóló uniós szabályozást az Európai Bizottság előzetes vizsgálata szerint. Thierry Breton az EU egységes belső piacáért felelős tagja elsősorban azt bírálta, hogy a Meta pénzt kér a személyes adatok védelméért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×