eur:
395.06
usd:
367.97
bux:
71611.5
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

Szeptemberben születhet döntés arról, hogy mely fővárosi kerületek részesülhetnek abból a 24 milliárd forint összértékű uniós támogatásból, amelyre az Egészséges utcák program keretében lehet pályázni. A kezdeményezés az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és a fejlesztési lehetőségeket. Egy indikátorrendszer használatával a lakók maguk is képet alkothatnak arról, hogy egy utca hogyan járulhat hozzá életminőségük javításához, a tervezők számára pedig ez a módszer részletes értékelőrendszert biztosít.

A tavaly ősszel meghirdetett program olyan utcamegújítási projekteket támogat, amelyeknek a célja a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása és az akadálymentesítés. Szintén fontos szempont a vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás és a zöldfelületek növelése, valamint az ökológiai perspektívák érvényesítése is. Ugyancsak támogatható cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása is.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: egy városfejlesztési koncepcióról van szó, amelytől azt várják, hogy a fővárosiak még egészségesebben fognak élni. Mint fogalmazott, bár elsőre talán „nagyon elvontnak” tűnik a kezdeményezés, főleg most, a nyári hőség idején sokan átérezhetik ezeknek a céloknak a fontosságát. Úgy véli, az lenne az ideális, ha a fővárosban

minél több helyen és minél sűrűbben lennének árnyékos területek, ivókutak vagy padok, hogy az emberek néha leülhessenek egy kicsit pihenni.

Hozzátette: a fővárosi önkormányzat azt szeretné, hogy még biztonságosabb legyen a gyalogos és a kerékpáros közlekedés, továbbá az is a cél, hogy csendesebb és tisztább utcákon járhassanak az emberek. Balogh Samu szerint minden ilyen elhatározás, ötlet hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezhessék magukat az emberek a fővárosban járva vagy közlekedve.

Kiemelte, hogy a program fő ötletgazdája a Járókelő Közhasznú Egyesület volt, amely már 2018-ban megfogalmazta a célokat, majd a kezdeményezés 2021-ben belekerült a főváros középtávú terveit összefogó Otthon Budapesten stratégiába. Végül a fővárosi önkormányzat összeállított egy 24 milliárd forintos uniós programot, amelyre a fővárosi kerületek pályázhatnak. A főpolgármester kabinetfőnöke közölte: az elbírálásokat követően szeptemberben derül ki, hogy a következő években Budapesten belül pontosan hol valósulhatnak meg fejlesztések az Egészséges utcák program keretében.

Meghétszereződhet a hegyvidéki zöldfelületek aránya

A hegyvidéki önkormányzat is beadta pályázatát. Pokorni Zoltán polgármester azt mondta az InfoRádióban, hogy pályázatuk a Böszörményi út, a Hegyvidék főutcája címet kapta. A pályázat megírásakor elsősorban a gyalogosok igényeit vették figyelembe. Tájékoztatása szerint nagyjából ötven százalékkal szeretnék csökkenteni az aszfaltburkolatokat a XII. kerület központjában, ahol eddig nem voltak vízáteresztő burkolatok, a jövőben azonban a tervek szerint 530 négyzetméteren lehetnének.

A polgármester hozzátette: két új zebrát is létrehoznának, amivel biztonságosabbá válhat a Böszörményi út.

A projektnek köszönhetően még több zöldfelületet alakíthatnak ki, és az eddigi 88 helyett 109 fa lehet majd a területen.

Pokorni Zoltán szerint sikeres pályázat esetén összességében meghétszereződhet a zöldfelületek aránya, miközben a parkolóhelyeket csak minimálisan kellene csökkenteni. Ezt kedvező fejleménynek tartja, ugyanis mindig éles vita van a felek között a zöldfelületek, illetve a parkolók számát illetően.

A polgármester elmondta: a tervek szerint az akadálymentesített utcaszakaszokat 55 folyóméterről 1280 folyóméterre növelik majd, a padok száma 45-re emelkedik, valamint háromszor több ivókút lesz. „A mi feladatunk, hogy elkezdjük az egyeztetéseket, maga a megvalósítás azonban már a következő képviselő-testület hatásköre lesz” – mondta Pokorni Zoltán, akit októbertől Kovács Gergely vált a polgármesteri poszton.

A fővárosi kerületek szeptember végéig nyújthatják be pályázataikat, legfeljebb 2,5 milliárd forint értékben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×