eur:
394.75
usd:
368.14
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Hand adjusting temperature on air conditioner with remote control, Working air conditioner for comfort temperature in home at hot summer
Nyitókép: Getty Images/Lazy_Bear

Szakértő: használat előtt minden esetben takarítsuk ki a légkondicionálót

Ismét itt a kánikula, a hirtelen jött hőhullám miatt előkerülnek a fiókok mélyéről a légkondicionáló berendezések távirányítói.

Használat előtt fontos a légkondicionáló berendezéseket alaposan kitakarítani, mert kórokozók és penész is elszaporodhat bennük, ami a levegőbe jutva fertőzéseket, allergiát okozhat – mondta el az InfoRádióban Vargha Márta.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés vezető szakértője szerint a legfontosabb a portalanítás és a kondenzvíz maradékának eltávolítása.

"A legnagyobb veszélyt az jelenti a légkondicionálók esetében, ha megállt bennük a víz, ugyanis a legtöbb mikroorganizmusnak a szaporodáshoz vízre van szükség, akár baktériumokról, akár gombákról beszélünk. Ha pangó, poshadt víz áll meg valahol a légkondicionáló készülékben, lecsapódik benne, akkor ott megjelenhet a penész, aminek a spórája bekerül a lehűtött levegővel a szobákba" – mondta Vargha Márta. Hozzátette, hogy a háztartásokban használt berendezések kevésbé jelentenek kockázatot, de ezek karbantartását is érdemes rendszeresen elvégezni.

A szakértő kiemelte, hogy komolyabb problémát az ipari méretű hűtőtornyok jelentik, ahol a 20 és 50 Celsius-fok közötti hőmérsékletű pangó vízben elszaporodhatnak a legionella baktériumok. Európában több országban is kialakult a kórokozó miatt járvány, több száz fő megbetegedésével.

"A legionella különböző súlyosságú légúti megbetegedéseket okoz. Enyhébb esetekben egészséges felnőtteknél, illetve fiataloknál vagy tünetmentes, vagy pedig enyhe influenzaszerű tünetekkel járó, spontán gyógyuló légúti megbetegedés, viszont az arra érzékenyeknél, különösen a 65 év felettieknél ez akár súlyos, nagy halálozási aránnyal járó tüdőgyulladássá is válhat" – hangsúlyozta Vargha Márta.

A szakértő hozzátette, hogy a betegséget akár a rosszul üzemeltetett pezsgőfürdőben is el lehet kapni, de általában antibiotikumokkal jól kezelhető, ha időben felismerik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×