eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen a Mol, az INA többségi tulajdonosa - a nap hírei

Lemondtak az MSZP társelnökei a párt választási szereplése miatt. 24 éves országos melegrekord dőlt meg szombaton.

Horvát lapértesülések szerint új választottbírósági eljárást kezdeményezett a Mol, az INA többségi tulajdonosa a horvát állam ellen a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál. A Mol rövid közleményben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott. Sajtóértesülések szerint a magyar olajtársaság azért kezdeményezett eljárást, mert a zágrábi kormány szerinte törvénytelenül kényszerítette az INA horvát olajipari vállalatot, hogy az országban kitermelt gázt a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveknek kell eladnia nyomott áron.

Lemondtak az MSZP társelnökei. Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a párt gyenge választási szereplésével indokolta a távozást. A szocialista párt választmánya most tartott először ülést a június 9-ei választás óta. A tanácskozáson elhangzott: a MSZP vállalja a felelősséget, a következő hónapok feladata a párt működésének újragondolása.

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését - erősítette meg a Területvédelmi Erők Parancsnokságának vezetője. Drót László azt hangsúlyozta: a napokban elindított toborzással a 18-55 év közötti korosztályt szeretnék megszólítani. Hozzátette: szerződéskötéskor egyszeri bruttó 150 ezer forintot kapnak. Emellett bruttó 500 ezer forintos eseti ajánlási bónusz jár annak, aki még egy területvédelmi tartalékost hoz magával.

Az Idén is megtartották az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását a Budapest Pride rendezvénysorozat részeként a fővárosban. A demonstrálókkal tartott David Pressmann budapesti amerikai nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester is. A rendfenntartók ezúttal sem kordonozták le a menet útvonalát. Néhány ellentüntető a Dózsa György útnál tűnt fel.

Leesett egy magas díszletelemről egy színész a Vígszínházban péntek este, a Vámpírok bálja előadásán. Jegercsik Csaba csuklótörés miatt került kórházba. A darabot színre állító PS Produkció azt közölte: az eset körülményeit vizsgálják. A Vígszínház szerint a felelősség a bérlőt terheli, a PS Produkció saját szakemberekkel dolgozott. Sajtóinformációk szerint egy 3-5 méter magas színpadelemről zuhant le színművész.

Országszerte mintegy 450 intézmény csaknem 3 ezer programot hirdetett meg a mai Múzeumok Éjszakájára. A rendezvénysorozat idei tematikája, a labdarúgó Európa-bajnokság apropóján a gólpassz. Idén már a határ túloldaláról, Párkányból is csatlakoztak a Múzeumok Éjszakájához.

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet. Szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek,. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.

Helyreállt az áramszolgáltatás a Nyugat-Balkánon. Pénteken a 40 fokot meghaladó hőségben röviddel 12 óra után omlott össze az áramszolgáltatási rendszer Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában. Az illetékse európai hatóság nemzetközi vizsgálatot indított.

Capri polgármestere elrendelte a szigetre érkező turizmus leállítását vízhiány miatt. Paolo Falco ezt azzal indokolta, hogy vízellátás nélkül az idegenforgalmi szezonban naponta a szigetre érkező több ezer ember számára lehetetlen biztosítani az alapvető szolgáltatásokat. A vészes vízhiány a szigetet a szárazföldről ellátó vízvezeték hibája miatt alakult ki.

Több ember eltűnt a svájci Alpokban a heves esőzés okozta földcsuszamlás miatt. Egy nőt sikerült kimenteni, három ember után még folyik a kutatás. A Svájc déli részén fekvő Wallis kantonban az özönvízszerű esőzés miatt a turisták és síelők körében népszerű Zermatt is megközelíthetetlenné vált. Wallisban a Rhone folyó is rekordmagasra duzzadt, a hatóságok 230 helyi lakost evakuáltak a folyó környékéről.

Ándrosz és Szalamina szigetén, valamint Görögország más részein is erdőtüzek pusztítanak. Sérülésekről vagy anyagi károkról nem érkezett jelentés. A meteorológusok szerint idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás. A Peloponnészoszi-félszigeten is számos erdőtűz pusztít.

Kötelező kitelepítést rendeltek el a hatóságok Új-Mexikó állam egyes településein a villámáradások miatt. Néhány nappal korábban az erdőtüzek miatt kellett tömeges evakuálást elrendelni. Az amerikai szövetségi meteorológiai szolgálat szombatra is figyelmeztetést adott ki a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt.

Elhalasztották a Boeing Starliner visszatérését a Földre, új dátumot egyelőre nem tűztek ki. A Boeing által tervezett űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal, június 5-én indult a világűrbe. A tervek szerint egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. A visszatérést azonban azóta többször elhalasztották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×