eur:
396.46
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Boeing Starliner. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Valami nagy baj van a világűrben

Elhalasztották a Boeing Starliner visszatérését a Földre, nincs kitűzve dátum.

A NASA és a Boeing úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a Starliner űrhajó visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre - áll a NASA pénteki közleményében.

A Boeing által tervezett űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal, június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez. Tervek szerint Butch Wilmore és Suni Williams egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. A visszatérést azonban először június 18-ára, majd június 28-ára halasztották,

mert meghibásodott a manőverezést segítő 28 hajtómű közül öt, és kisebb héliumszivárgást is észleltek.

A NASA most azt közölte, hogy semmi sem sürget, mivel az űrállomás jócskán fel van töltve készletekkel és augusztus közepéig nem tervezik új lakó érkezését sem.

Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával érne földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszíneken.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×