eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Területvédelmi tartalékos katonák lövész szakfelkészítésükön és éleslövészetükön a tatárszentgyörgyi lőtéren 2024. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Ismét katonákat toboroz a Magyar Honvédség

A területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését célzó toborzó kampány kezdődött- jelentette be a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka.

Drót László dandártábornok a területvédelmi tartalékos katonák lövész szakfelkészítésén és éles lövészetén arról beszélt, hogy a honvédség még 2017-ben kezdte meg a tartalékos állomány rendszerének felállítását. Hozzátette, hogy a múlt évben megalakult hét területvédelmi tartalékos ezred, amelyek kötelékében 21 zászlóalj teljesít szolgálatot.

"Az ország minden területén rendelkezésre állunk" - fűzte hozzá a dandártábornok. Drót László elmondta, hogy a területvédelmi erők parancsnoksága 2023-ban jött létre azzal a céllal, hogy felügyelje, irányítsa a hét ezred működését. "Eljutottunk odáig, hogy maga a rendszer készen áll arra, hogy nagyobb létszámú tartalékos állományt fogadjon" - tette hozzá a parancsnok.

A dandártábornok azt mondta, hogy a toborzás célközönsége a 18-55 év közötti korosztály.

Hozzátette, hogy a jelentkezők különböző juttatásokban részesülnek: szerződéskötéskor egyszeri bruttó 150 ezer forintot kapnak, a rendelkezésre állási díj bruttó havi 50 ezer forint. A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160 ezer forint, a szakképzésben tanulók bruttó 110 ezer forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik alatt szolgálatot vállalnak. Emellett bruttó 500 ezer forintos eseti ajánlási bónusz jár annak, aki még egy területvédelmi tartalékost hoz magával - fűzte hozzá Drót László.

A Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka elmondta, hogy a szerződéseket általában öt évre kötik. Az első évben 25 nap, a következő években 15 nap, kötelezően pedig 7 nap kiképzéssel tudják eljuttatni a tartalékosokat addig a szintig, hogy megfelelően fel legyenek készítve az ország fegyveres védelmére.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×