eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A svájci Graubünden kantonban lévő Misox (vagy más néven Mesolcina)-völgy. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Földcsuszamlás sodort el több embert Svájcban - videó

Hárman eltűntek a heves viharok és esőzések okozta földcsuszamlásban Svájc délkeleti részén - közölték a helyi hatóságok.

A Graubünden kantonban lévő Misox (vagy más néven Mesolcina)-völgyben történt földcsuszamlás áldozatai közül egy nőt sikerült kimenteni, három ember után még folyik a kutatás.

A Svájc déli részén fekvő Wallis kantonban az özönvízszerű esőzés miatt annyira megáradt a Mattervispa folyó, hogy a Matterhorn közelében található, turisták és síelők körében népszerű Zermatt is megközelíthetetlenné vált. Drámai videók készültek a falu utcáin hömpölygő sáros áradásról.

A Matterhorn-Gotthard vasútvonalon a vasúttársaság szombati közlése szerint leállították a közlekedést.

Szombaton Wallisban a Rhone folyó is rekordmagasra duzzadt, ezért a helyi mentőszolgálatokat a legmagasabb riasztási készültségbe helyezték. A hatóságok szombaton 230 helyi lakost evakuáltak a folyó környékéről, elsősorban Chippisből.

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne tartózkodjanak házaik alsó részében, különösen a pincében, ne közelítsék meg az áradó folyókat, és ne parkoljanak a hidakon. Emellett biztonsági okokból azt is ajánlották, hogy közelről ne fotózzák vagy filmezzék az áradást.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×