eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Unsplash.com

Nyakunkon az ítéletidő

A legmagasabb riasztást adta ki Magyarországra az Európai Viharjelző Szolgálat.

Kora délutánra lecsengett a zivatarok első hulláma, a java azonban még csak ezután jön – írja az Időkép alapján a 24.hu. A hullámzó hidegfront előterében elhelyezkedő meleg-nedves légtömeg tökéletes táptalajt biztosít majd a délután második felében beinduló heves zivatarok számára. Ezek legfőképp a Tiszántúlt és a délkeleti területeket érinthetik majd.

A légkörben ekkora rendkívül nagy mennyiségű energia gyűlhet össze, ami más tényezőket is figyelmebe véve lehetőséget ad az igazán heves, károkozó zivatarok kialakulására.

Az Európai Viharjelző Szolgálat (ESTOFEX) Nyugat-Románia, Észak-Szerbia mellett Magyarország délkeleti területeire is a legmagasabb, 3-as fokozatú figyelmeztetést adta ki.

A legerősebb szupercellákat itt erősen viharos, orkán erejű szélrohamok, és akár 10 centit megközelítő jégeső is kísérheti. A HungaroMet 11 vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt, de az időjárási helyzetre való tekintettel, akár harmadfokú, piros zivatarriasztást is elrendelhetik.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×