eur:
396.72
usd:
371.22
bux:
70935.69
2024. június 26. szerda János, Pál
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek – DK – MSZP fővárosi listavezetője beszédet mond a Jövőt adunk Budapestnek! című választási programismertetőjén a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2024. május 25-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.

A Facebookon azt írta, hogy talán szokatlannak tűnik, hogy egy politikus egy olyan szavazás megismétlését kéri, amelyet megnyert. Azt is tudja, hogy sokan belefáradtak a hosszúra nyúlt választási kampányba. Szerinte azonban a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített.

Az újraszámolást jónak tartja, ám azt írta, hogy "az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai".

Hozzátette: nem állítja, hogy bárhol visszaélés történt, de azt igen, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amelyek kizárnák a választási visszaélést. "Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat" - fogalmazott.

Mint ismert, miután Vitézy Dávid megfellebbezte a június 9-i voksolás eredményeit, az érvénytelen szavazatokat újraszámolták, és ezután is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester-választás győztese. Alapvetően azon voksok státusa változott meg, amelyen Szentkirályi Alexandra kihúzott neve mellett egy érvényes jelölté mellett is volt X, ám ezeket - helytelenül - érvénytelennek nyilvánították. Ezek között végül 53 érvényes szavazatot találtak Grundtner Andrásra, 112 szavazatot Karácsony Gergelyre és 395-öt Vitézy Dávidra.

Ezt az újraszámolt eredményt megfellebbezte korábban Vitézy Dávid is, akinek indítványa szerint két kerületben (IV. és VII.) túl vékony tollal húzták ki a visszalépett Szenkirályi Alexandra nevét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×