eur:
396.3
usd:
369.73
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

„Kína meghívta Magyarországot” – a nap hírei

Kína támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet vállaljon az Európai Unióban. Az év első harmadában csaknem 2600 milliárd forint deficit halmozódott fel, ami az emelt hiánycél kétharmadát jelenti. Már több mint 3100 család érdeklődött a Csok Plusz iránt. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Átfogó stratégiai partnerségi megállapodást kötött Magyarország és Kína - jelentette be a magyar miniszterelnök és a kínai elnök. A tárgyalások után tartott tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kétoldalú együttműködést kiterjesztik a nukleáris ipar teljes spektrumára. Úgy fogalmazott, hogy Kína meghívta Magyarországot, hogy vegyen részt a kínai gazdaságban, Kína pedig hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében. Hszi Csin-ping elnök arról beszélt, hogy Kína Európára fontos pólusként tekint egy többpólusú világban, és kulcsfontosságú partnerként tekint rá. Hozzátette: támogatják Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet vállaljon az Európai Unióban.

Megkezdődik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű és a reptéri gyorsvasút előkészítése – egyebek közt erről született megállapodás a kínai elnök budapesti tárgyalásain – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy 18 megállapodást írtak alá. Az egyezmények között szerepel az elektromos autók magyarországi töltőhálózatának fejlesztése és a magyar-szerb határon pedig kínai közreműködéssel épül meg Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb forgalmi átengedését biztosító nagy határátkelőhely.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagy mértékben növeli Magyarország európai gazdasági súlyát, hogy a BYD az autóbuszgyára után az első európai elektromosautó gyárát is ide hozza. Szijjártó Péter hozzátette: Szegeden már tart az infrastruktúra kiépítése, így jövőre már elkészülhetnek az első BYD modellek a szegedi gyárban

Négy év alatt több mint a hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark Magyarországon. Április végére a számuk meghaladta a 96 ezret - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A zöld rendszámos állomány bővülésében az elmúlt 3 hónap hozta minden idők legmagasabb adatait.

A kórházak a nem vitatott, 60 napon túli adósságukat rendezhetik abból a 63,4 milliárd forintból, amelyről már döntött a kormány – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: az idén várhatóan még egy konszolidációra lesz szükség. Az Orvostechnikai Szövetség adatai szerint március végén 116 milliárd forint volt az intézményrendszer adóssága. A műtéti várólisták rövidítéséről azt mondta: a kormány feladata, hogy kapacitásokat szabadítson fel.

Áprilisban 276 milliárd forintos hiány keletkezett az állami költségvetésben - derül ki a Pénzügyminisztérium gyorsjelentéséből. Ezzel az év első harmadában csaknem 2.600 milliárd forint deficit halmozódott fel, ami az emelt hiánycél kétharmadát jelenti. Emelkedtek a kamatkiadásokra, a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is a 2023-ban elköltött költségekhez képest. Ugyanakkor az adó- és járulékbevételek 9,8 százalékkal magasabban teljesültek.

Már több mint 3100 család érdeklődött a Csok Plusz iránt – közölte a kormányszóvivő. Vitályos Eszter a Kormányinfón elmondta: március végéig több mint 1400 házaspárnak ítélték meg a hitelt több mint 35 milliárd forint értékben. Hozzátette: a már befogadott kölcsönkérelmek értéke meghaladja a 83 milliárd forintot.

Több mint 55 ezren vizsgáztak ma az angol írásbeli érettségin. Az Oktatási Hivatal közlése szerint középszinten csaknem 35 ezren, míg emelt szinten több mint 20 ezren adtak számot tudásukról. A 3 fő vizsgatárggyal ellentétben, az angolnak nem változtak a követelményei. Holnap a német írásbeli következik.

Jóváhagyta az európai parlamenti választás szavazólapjainak mintáit a Nemzeti Választási Bizottság. Az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazóknak készült. A hosszúkás, több mint fél méter széles szavazólapon egy sorban szerepel a 11 lista, a sorsoláson meghatározott sorrendben.

Négy jelölt neve szerepel majd a főpolgármester-jelölti szavazólapon, miután délután 4 órakor jogerőssé váltak a Fővárosi Választási Bizottság határozatai. Sorrendben Grundtner András, Vitézy Dávid, Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely szerepel majd a szavazólapon.

Péntek éjfélig kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek nyilvántartásba vételéről. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a testületeknek még csaknem 300 döntést kell meghozniuk, illetve rögzíteniük az informatikai rendszerben.

Az Egyesült Államok leállítja fegyverszállításait, ha Izrael teljes körű támadást hajt végre Rafah ellen. Az amerikai elnök először figyelmeztette nyilvánosan Izraelt. Joe Biden a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában elismerte, hogy Izrael amerikai fegyvereket használt civilek megölésére a 7 hónapja, a Hamász ellen indított hadjáratában.

Az év első 3 hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek. Ezzel az ágazat 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség rekordévre számít. Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma. A legnagyobb, 32 százalékos bővülést a Sopron-Fertő térségében regisztrálták, de a Balatonnál is csaknem 20 százalékos volt a forgalomnövekedés.

Elindult franciaországi körútjára az olimpiai láng, amely szerdán érkezett meg vitorláshajón Görögországból Marseille-be. A fáklyás váltót az 1993-as labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő egyetlen gólját szerző Basile Boli, a Marseille játékosa indította el. A láng mostantól 2 és fél hónapon keresztül több mint 400 francia települést és 5 tengerentúli régiót érint, mielőtt megérkezik a Szajnára tervezett, július 26-ai nyitóünnepség színhelyén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×