eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Jul francia rapművész fogja a fáklyát, miután az olimpiai lángot szállító Belem háromárbócos vitorláshajó megérkezett a marseille-i öreg kikötőbe 2024. május 8-án. A 2024-es párizsi nyári olimpiára tartó láng itt, a déli kikötővárosban lépett be Franciaországba.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Már francia földön jár az olimpiai láng

Elindult franciaországi körútjára az olimpiai láng, amely szerdán érkezett meg vitorláshajón Görögországból Marseille-be.

A fáklyás váltót francia földön az 1993-as labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő egyetlen gólját szerző Basile Boli, az Olympique Marseille legendás játékosa indította el csütörtökön.

Előző nap este futott be a Vieux Port-ba (Régi kikötő) számos kisebb hajó kíséretében, több mint 200 ezer érdeklődő tekintette előtt a háromárbocos Belém, amely Franciaországba szállította az Olümpiában április 16-án meggyújtott lángot. A hajóról Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó vitte a partra.

A párizsi játékok francia szervezői április 26-án vették át a lángot az athéni Panathinaiko Stadionban,

az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén rendezett ceremónia keretében. Tengeri útját követően mostantól két és fél hónapon keresztül több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót - Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et - érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett, július 26-i megnyitóünnepségének színhelyén.

A fáklyás váltó csütörtökön a Notre-Dame de la Garde bazilika elől indult el. "Megdobogtatja a szívet, fantasztikus érzés. Ez az olimpiai láng, a sportnak és az együttélésnek és mindannak a szimbóluma, amiben reménykedünk" - mondta Boli. Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője előzőleg figyelmeztette a váltó résztvevőit, hogy

gyorsan tovább kell majd adniuk a lángot, ezért használják ki, éljék meg a rendelkezésükre álló időt.

"A sportban fontos a rajt. Jól kezdtünk, most már megy a váltó" - jelentette ki Estanguet, aki szerint minden nap érzelmekkel teli, ünnepi pillanatokat fog nyújtani a staféta, melyben tízezren vesznek részt.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×