eur:
385.45
usd:
355.08
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Facebook/Varga Mihály

A pénzügyminiszter szerint visszatért a növekedési pályára a gazdaság - nap hírei

Az Országgyűlés elfogadta a Mini-Dubajként elhíresült beruházásról szóló megállapodást. Ukrajna csak a háború megnyerése után válhat a NATO tagjává - közölte az ukrán elnök

A pénzügyminiszter szerint visszatért a növekedési pályára a gazdaság, amely a KSH adatai alapján éves alapon 1,7 százalékkal bővült. Varga Mihály elmondta: a növekedést segítette a rekordszinten lévő foglalkoztatás, a reálbérek emelkedése, a fogyasztás növekedése és az egyre jobban teljesítő építőipar és turizmus.

Szigor helyett vasszigor várható a gyermekvédelemben az újabb törvénycsomaggal – mondta az országgyűlési általános vitában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A 2. gyermekvédelmi csomag 22 törvény módosítására tesz javaslatot. Az egyik legfontosabb rendelkezés szerint a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el. Az ellenzéki pártok többsége nem tartotta elégségesnek az előterjesztést, a Jobbik és a Mi Hazánk támogathatónak nevezte azt.

Az Országgyűlés elfogadta az igazságügyi tárgyú törvények módosítását is. A jogszabály lehetővé teszi, hogy az igazságügyi tárca vezetője lezárt ügyek bírósági, ügyészségi anyagait is megismerhesse.

Integrálják a körgyűjteményeket, bevezetik a könyvárrendszert, és tanárképzést indíthat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – egyebek közt erről is döntött az Országgyűlés. Az egyetem bővítéséhez a józsefvárosi önkormányzat tulajdonában álló VIII. kerületi ingatlanok az állam tulajdonába kerülnek, az ott élő családokat elköltöztetik.

Módosította a testnevelésóra alóli felmentés szabályait az Országgyűlés. A jövőben kizárólag a versenyengedéllyel rendelkező tanulók kaphatnak felmentést heti 2 óra alól, ha a testnevelési óra a nulladik, az első, az utolsó vagy utolsó kettő tanítási órára esik.

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival pénteken kezdődnek a május-júniusi érettségik. Az Oktatási Hivatal közölte: 1.160 helyszínen, várhatóan 112 ezer 700 diák ad számot tudásáról.

Az Országgyűlés elfogadta azt az Egyesült Arab Emírségekkel kötött, gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a Rákosrendező területét beépítsék. A Mini-Dubajként elhíresült beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lesz. A főpolgármester úgy reagált: a Budapesti Lakógyűlés eredménye szerint a fővárosiak 94 százaléka Parkvárost akar mini-Dubaj helyett. Hozzátette: a döntés ellentétes az uniós joggal, ezért az Európai Bizottsághoz fordul. A tervet ellenzéki pártok és a civil szervezetek sem támogatják.

A jövőben is az elmúlt évekhez hasonló bérpolitikát szeretne folytatni a főváros vezetése a közszolgáltatást nyújtó cégeknél. Erről azután beszélt a főpolgármester, hogy megállapodást kötött a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségébe tartozó 7 szakszervezettel.

Budapesti ügyekről tárgyalt a közlekedési miniszterrel a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra Facebook bejegyzésében azt közölte: megállapodtak, Lázár Jánossal abban, hogy győzelme esetén a BKV-BKK 15 ezer dolgozója is részesülhessen a kedvezményes vállalati országbérletben.

Kaposváron folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke. Orbán Viktor ismét a béketeremtést nevezte a legfontosabb feladatnak.

Újabb 3 párt jelentette be európai parlamenti választási listáját. A Mi Hazánk Mozgalom listája 63 nevet tartalmaz, élén Toroczkai László pártelnök áll. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáján 9 név szerepel, az élén Le Mariettával. A Tisza Párt EP-listáján 12-en kaptak helyet, a listát Magyar Péter vezeti. Így 4 EP-lista van már, miután a Fidesz-KDNP 63 nevet tartalmazó listáját már hétfőn nyilvántartásba vette a választási bizottság. A listavezető Deutsch Tamás.

A Jobbik szerint újra kell tárgyalni a devizahitelezés károsultjainak ügyeit. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: egyértelművé kell tenni, hogy ilyen bűn többé nem történhet Magyarországon.

Már pályázhatnak a Budapesten kívüli vállalkozások a kamatmentes, uniós forrású beruházási hitelre egy több mint 155 milliárd forint keretösszegű hitelprogramban. A cégek egyenként legfeljebb 100 millió forintot kaphatnak.

Újabb támogatásokat szorgalmaz az otthonfelújítási program után az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Az ÉVOSZ becslése szerint 800 ezer olyan lakóingatlan van, ami bevonható lenne a programba.

Az agrárium egyik legfontosabb ágazatának nevezte a méhészetet az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: megálljt kell parancsolni az Ázsiából az Európai Unióba beáramló műméznek és minden eszközzel támogatni kell a méhészek tevékenységét.

Informatikai fejlesztésre 7 milliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság. A beruházás az egészségügyi adatok hatékonyabb kezelését szolgálja.

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja. A vállalat 3 éven belül 4.500 modern textilgyűjtő konténert telepít országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma.

Biztonsági együttműködési megállapodást kötött Magyarország és Tádzsikisztán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dusanbéban arról számolt be, hogy a két ország a bűnözés elleni harc koordinálásáról is megegyezett.

Ukrajna csak a háború megnyerése után válhat a NATO tagjává- mondta az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij erről azután beszélt, hogy a NATO-főtitkárral együtt olyan ukrán tisztekkel találkozott, akik a NATO-szabványok szerinti katonai kiképzésen vesznek részt.

Hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, a háborús célokban nincs változás. Megkezdték a lakosság evakuálását a városból – közölte az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu a harcokban elesettek és a Hamász által elrabolt emberek családtagjaival találkozott.

Elfoglalták a Columbia Egyetem egyik ikonikus épületét, a Hamilton Hall-t a palesztinbarát diáktüntetők. Az elmúlt napokban az Egyesült Államok több száz egyetemén tartottak palesztinpárti, Izrael-ellenes megmozdulásokat.

Eljárást indít az Európai Bizottság a Meta ellen a hamis hírek kiszűrésének elmaradása miatt. A testület elvárja, hogy a cég haladéktalanul nyújtsa be az értékelés elvégzéséhez szükséges információkat.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Csak Magyarország szavazott nemmel ma a nagy brüsszeli árampiaci döntéseknél

Csak Magyarország szavazott nemmel ma a nagy brüsszeli árampiaci döntéseknél

Csak Magyarország szavazott nemmel kedden Brüsszelben az uniós tagállamok közül a villamosenergiapiaci reformról szóló irányelv kapcsán, feltehetően a rezsicsökkentési rendszerrel kapcsolatos szempontok miatt, de ezzel együtt is elfogadottnak számít az irányelv, így az rövidesen hatályba lép – derült ki a Tanács oldalán közzétett szavazási jegyzőkönyvből. Az ülésen a reform elemeit tartalmazó rendeletről is szavaztak, azt minden tagállam jóváhagyta, így miután megjelenik az uniós közlönyben, 20 nappal később közvetlenül hatályosul minden tagállamban. Az irányelv tartalmának a megjelenését követően hat hónappal kell megfelelnie a tagállamoknak, így tehát a mai ellenző szavazat mellett sincs sok ideje a magyar kormánynak a szükséges lépésekre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×