eur:
385.3
usd:
354.86
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Úgy tűnik, egy nagyhatalomnak sikerül betiltania a dohányzást - világelsők lehetnek

Új-Zéland és Magyarország is tervezte már azt, amit most Nagy-Britannia elsőként megléphet: a szigetországban hosszú távon gyakorlatilag betiltanák a dohányzást. Az eddigi tapasztalatok alapján a cigarettáról nemcsak a dohányosoknak nehéz leszokniuk, hanem a nagy adóbevételek miatt az államoknak is.

A hagyományos dohánytermékek és az elektromos cigaretták árusításának tilalmát Rishi Sunak brit miniszterelnök terjesztette elő tavaly ősszel, és második olvasatban a napokban fogadta el a londoni parlament. A tervezet szerint

a 2009. január 1-je után születettek számára tilos lesz dohányárut eladni,

vagyis a most 14-15 éves britek legálisan soha nem vehetnének cigarettát.

"Az Egyesült Királyságban percenként egy kórházi eset a dohányzás emberi ára. A dohányzás a korai demencia egyik kockázati tényezője. Vannak, akik egész hátralévő életükben oxigénhez kötve kénytelenek élni" - mondta Victoria Atkins egészségügyi miniszter. A britek azért is aggódnak, mert a fiatalok körében különösen népszerűvé váltak az e-cigaretták.

A brit törvény egyelőre nem lépett hatályba, mert még a Lordok Házának és az alsóháznak is szavaznia kell róla, ugyanakkor az előterjesztő jobboldal jelentős része mellett a baloldali Munkáspárt teljes egésze is támogatja a javaslatot.

Nagy Britannia tehát valószínűleg meglépi azt, amit Magyarország, vagy legalábbis Lázár János is meg akart. A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos 2018-ban ezt mondta egy dohányipari konferencián: "Kezdeményezni fogom, ha szükséges, akár az alaptörvény módosításával is, hogy mindazok, akik 2020-ban vagy azt követően születnek, Magyarországon már ne vásárolhassanak dohányterméket, még akkor sem, ha már elérték a 18. életévüket. Így folyamatosan lépéseket teszünk egy füstmentes generáció érdekében, és lépéseket teszünk egy füstmentes Magyarország érdekében."

Lázár János javaslatát végül elvetette a kormányzat.

Ez történt legutóbb Új-Zélandon is. A szigetország tavaly korlátozta a dohánytermékek értékesítését azzal a szándékkal, hogy idővel a 2009 után születettek számára végleg betiltsa ezt a káros szenvedélyt, most azonban az új kormány költségvetési hiányra hivatkozva ott is visszalépett a tilalom bevezetésétől. Inkább csak egy, az e-cigaretták fiatalok közti terjedésének visszaszorítását célzó intézkedést fogadtak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×