eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Romániában fontos döntést hoztak az e-cigikről

Egyetlen ellenszavazat volt az erről döntő parlamenti szavazáskor.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a jogszabály megtiltja a 18 éven aluliak kiszolgálását elektronikus cigarettákkal, e-cigaretták utántöltőivel és a dohányt felmelegítő termékekkel, valamint ezen termékek automatákból történő értékesítését is.

A törvénymódosítás arra kötelezi az oktatási intézményeket, hogy kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak azokkal a tanulókkal szemben, akik az iskolába dohánytermékeket, elektronikus cigarettákat vagy dohánymelegítő eszközt visznek, akár saját használatra, akár értékesítés céljából. A módosítások egyike tiltja az olyan nikotinos tasakok forgalomba hozatalát is, amelyek nikotintartalma meghaladja a 20 milligrammot tasakonként.

A törvény elfogadásáról szintén beszámoló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleményében kiemelte: azért támogatták a tiltás kiterjesztését az elektronikus cigarettákra, mert elsődleges céljuk a gyermekek biztonsága és egészsége, aminek védelmében olyan jogalkotásra van szükség, amely korlátozza a káros termékekhez való hozzáférést kiskorúak számára.

A szövetség tudatta: a törvénymódosítással betiltották az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is. Ezentúl csomagautomatákhoz sem engedélyezik a cigarettarendelés kiszállítását, abban az esetben pedig, ha futár szállít ki dohányterméket, a csomagon fel kell tüntetni, hogy mit tartalmaz, és a küldeményt kizárólag nagykorú veheti át.

Ennek az előírásnak a megsértése 500 lejes (39 ezer forint) pénzbírságot von maga után a futár számára. Abban az esetben, ha egy kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, annak működése 30 napra felfüggeszthető, valamint 20 ezer lejes (1,5 millió forint) pénzbírsággal büntethető - derül ki az RMDSZ közleményéből.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×