eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Meghátrált a kormány: mégsem születik meg a dohányzást teljesen betiltó törvény Új-Zélandon

Inkább a leszokásra ösztönöznék a cigarettázó embereket, valamint ártalomcsökkentő intézkedésekkel lépnének fel a káros szenvedély ellen Új-Zélandon.

Az új-zélandi törvényhozás visszavonja azt a még hatályba sem lépett jogszabályt, amely megtiltotta volna a jövő generációinak a dohánytermékek vásárlását. A rendkívül szigorú és a világon egyedülálló törvényjavaslat szerint a 2009 után született fiatalok júliustól nem vehettek volna dohánytermékeket, akkor sem, ha később betöltik a 18. életévüket. A tervezet szerint ugyanis a tilalom a 2009. január 1-jén vagy azután születettek egész életében fennmaradt volna – írja a vg.hu.

Az új-zélandi kormány eredetileg azt tervezte, hogy 90 százalékkal csökkenti a füstölő dohánytermékek nikotintartalmát, továbbá megszüntette volna a dohányboltok több mint 90 százalékát, 2025-re pedig teljesen felszámolták volna a dohányzást az országban. Ennek azonban nem volt kedvező fogadtatása a társadalom körében, ezért a kabinet a Reutersnek is megerősítette, hogy kedden visszavonja a javaslatot.

Casey Costello helyettes egészségügyi miniszter közölte: a kormány továbbra is elkötelezett a dohányzás visszaszorításában, ám belátta, hogy más szabályozásra van szükség, és

inkább ártalomcsökkentő megoldásokkal kísérletezne a jövőben.

A politikus tájékoztatása szerint hamarosan új csomagot terjesztenek elő, amely inkább a leszokásban segítené a cigarettázó embereket, valamint szigorítaná az e-cigarettákra vonatkozó szabályozást is, hogy a fiatalokat is távol tartsa a káros szokástól.

A statisztikák szerint az új-zélandi felnőtt lakosság nyolc százaléka dohányzik naponta, tíz évvel korábban viszont még tizenhat százalék volt ez az arány. Eközben az elektromos cigarettát a felnőttek 8,3 százaléka használja minden nap. Hat évvel korábban még egy százaléknál kisebb volt ez az arány. A dohányosok aránya továbbra is magas (20 százalék körüli) az őslakos maorik körében.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×